друкувати


М.Азаров і ГТС: Так, щоб нікого не образити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-03 02:30:11
У модернізації газотранспортної системи мають бути задіяні Україна, Росія та Європейський Союз. Про це на брифінгу повідомив Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

"Ми передбачаємо трьохсторонній підхід до модернізації. Це участь Росії, Європейського союзу, і головне, зрозуміло, участь української сторони", - підкреслив Микола Азаров, повідомляє Урядовий портал.

Він нагадав, що відповідні пропозиції Уряд робив як Російській Федерації, так і ЄС. Більше того, за словами Прем’єр-міністра, 22 квітня цього року відбудеться засідання міжурядового українсько-російського комітету з питань економічного співробітництва, на якому це питання також обговорюватиметься.

"Ми збираємося поїхати до Москви з конкретним пакетом відпрацьованих угод. Зараз робоча група під керівництвом Першого віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва дуже інтенсивно працює над конкретними угодами, пропозиціями", - зазначив Микола Азаров і додав, що Україна консультуватиметься щодо модернізації ГТС також і з представниками ЄС. Відповідають за консультації щодо модернізації ГТС Перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв та Міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

Прем’єр-міністр наголосив, що на сьогодні головною задачею є розробка конкретної програми модернізації газотранспортної системи України. При цьому він зауважив, що ще рано говорити про необхідні фінансові ресурси: "Зрозуміло, що мова йде про великі гроші – мільярди доларів. Але сказати скільки необхідно, наразі не можна. Тому що ніхто досі не робив такий розрахунок. Попередня влада і заяви робила, і декларації підписувала, а розрахунків, як виявилося, - ніяких. Не було ясності навіть в головному параметрі: який об’єм газу Росія збирається прокачувати протягом найближчих 10-15 років, а який об’єм газу ЄС збирається закуповувати".

Микола Азаров підкреслив: "Дожилися до того, що нас з двох сторін обходять газогонами. Тому зараз питання житті і смерті цієї труби. Це питання життєздатності газотранспортної системи. Чому попередники нічого не робили, а лише лякали тим, хто кому її віддасть? Адже головне питання не в цьому, а в тому, як зробити її привабливішою", - зазначив Микола Азаров.