друкувати


Європарламент рекомендує Україні подати заявку на членство в ЄС

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-02 03:49:16
Парламентський комітет з євроінтеграції рекомендував ВР звернутися до президента, аби той подав заявку на членство в ЄС. У комітеті кажуть, що така можливість стала реальною після відповідного рішення Європарламенту.

Водночас, члени Партій регіонів кажуть, що поки Київ не отримував запрошення від ЄС на подання заявки, називаючи дії опонентів провокативними.

Проєвропейські політики нагадують, що подальші кроки Києва залежатимуть від більш чіткого визначення зовнішньополітичних пріоритетів нової української влади.

Лідер Європейської партії, депутат від НУНС Микола Катеринчук, який є автором проекту постанови ВР про подання заявки, посилається на резолюцію Європарламенту від кінця лютого, де йдеться про те, що згідно з договором про ЄС, Україна може подати таку заявку на членство в Євросоюзі.

Пан Катеринчук в інтерв’ю Бі-Бі-Сі назвав резолюцію серйозною політичною передумовою: "Це безпрецедентне рішення Європарламенту і не скористатися цим було б злочинним для України. Крім того, під час виборів президента практично всі кандидати заявляли про інтеграцію до ЄС. Або це риторика була, або це реальні кроки, які мають бути сьогодні зроблені. І ми побачимо реальну позицію політичних сил щодо євро інтеграції".

Проект постанови, як каже депутат, зобов’язує президента у визначені з МЗС і Євросоюзом терміни подати заявку до Брюсселя.

Разом з тим експерти припускають, що може виникнути парадоксальна ситуація – за президенства Ющенко – затятого прихильника євроінтеграції – цього не було зроблено, а нині – це стало реальною можливістю. Водночас нагадуючи, що сам факт подання заявки – це формальність, яка може такою і залишитися.

Оглядач провідного польського часопису Газета Виборча Марчін Войцеховський в інтерв’ю Бі-Бі-Сі нагадав, що Польща, яка стала членом ЄС 2004 року, подала свою заявку ще 1994 року. Він каже, що тоді у Польщі також багато хто вважав, що подавати заявку зарано.

Чекати на запрошення чи стукати в двері?

Член фракції Партії регіонів Леонід Кожара, який опікується зовнішньою політикою, сказав Бі-Бі-Сі, що поки Україна не отримала запрошення від ЄС на подання заявки, припустивши, що ініціатива комітету з євроінтеграції була провокативною: "Для того, щоб подати таку заявку, потрібне відповідне запрошення від ЄС. А такого немає. Те, що деякі політичні діячі відкрито порушують це питання, це, або вони не знають процедуру, або у провокативних цілях. Ми підтримаємо, коли ЄС надішле нам запрошення. Це двосторонній процес".

Президент Янукович у четвер твердив, що Україна "активно інтегрується" в ЄС. Але у експертів виникають певні застереження, про що свідчать заяви у Брюсселі і Москві. Адже, балансуючи між двома столицями, владі важко дотримуватися рівноваги.

З одного боку від деяких чільників уряду лунають заяви про можливість розгляду ідеї створення нового союзу, з іншого – запевнення у відданості євроінтеграції.

Депутат Микола Катеринчук каже, що попри перешкоди, Україна готова активізувати євроінтеграційний процес: "Є два геополітичні клуби. Перший – це Росія, Митний союз, це заяви про створення союзу держав. Інший клуб – це ЄС, це зона вільної торгівлі, подальша інтеграція України, як в економічний ринок ЄС, так і у політичному плані".

Тим часом у російському уряді заявляють, що готові сприяти українським експертам у вивченні юридичної бади Митного союзу, але, на думку експертів, шукають, окрім ЄЕП, і інші шляхи заохочення Києва, користуючись економічною кризою.

Євразес ухвалив рішення запросити всі країни СНД, в тому числі і Україну, увійти до антикризового фонду, де вона зможе претендувати на підтримку.

Солана нагадав, що Україна – в СОТ

Тим часом колишній керівник зовнішньої політики ЄС Хав’єр Солана, перебуваючи у Києві, попередив українське керівницво про небажаність вести переговори, які суперечать принципам СОТ, членом якої є Україна.

Солана: "Вам треба пам’ятати, що ви є часткою Світової організації торгівлі. І в цьому зв’язку не потрібно починати інші переговори, які не беруть до уваги те, що ви вже є членом СОТ. Я вже казав раніше, що ви любити гратися з правилами, а потрібно грати за правилами.

Обраний президент вже був у Брюсселі. І він отримав дуже чіткі відповіді. Потрібно задовольняти вимоги МВФ. Це єдиний шлях, завдяки якому можна наблизитися до ЄС. Для цього потрібно мати кращу бюджетну дисципліну. Треба проводити реформи. Якщо цього не вийшло раніше, це потрібно робити зараз. Вони будуть складними. Але це краще, ніж нічого не робити".

Екс-прем’єр, лідер БЮТ Юлія Тимошенко намагалася переконати екс-чільника ЄС Хав’єра Солану, що нова опозиція дотримуватиметься європейського поступу України: "Ми будемо намагатися захистити Україну від зміни її стратегічного курсу, від зазіхань на незалежність, і захистити європейський шлях України".

Автор: Олесь КОНОШЕВИЧ, Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі