друкувати


Проблема ожиріння у світі стає дедалі поширенішою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-02 03:11:43
Проблема ожиріння у світі стає дедалі поширенішою. Але шляхи протидії цьому явищу дуже відрізняються. Один зі способів, який запропонувала Всесвітня організація охорони здоров’я, – це оподаткування закладів, так званого, швидкого харчування.

Раніше цього місяця Румунія оголосила про запровадження більш радикальних податків на те, що названо нездоровою їжею. Але під впливом жорсткого спротиву такій ініціативі уряд був змушений відмовитися від ідеї, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Раніше була поширеною думка, що проблема ожиріння стосується переважно заможних держав, де дешеві харчові продукти, де люди можуть собі дозволити купити набагато більше, аніж мешканці, скажімо, бідних країн, але виявляється, що це не так.

І зокрема про проблему ожиріння дуже часто доводиться чути з такої країни, як Китай, де рівень життя населення загалом не дуже високий, але власне проблема в тому і є, що потерпають люди, які змушені купувати дешеву їжу, які не мають доступу до свіжих овочів та фруктів.

Головний дитячий ендокринолог Міністерства охорони здоров’я України Наталія Зелінська каже, що Україна, де майже 103 тисячі дітей мають ожиріння, не є виключенням.

Н.Зелінська: Річ у тому, що з року в рік зменшується активність населення, зменшується рухливість дітей і при цьому збільшується кількість нездорової їжі (в тому числі – використання фастфудів), і як наслідок зростає цукровий діабет у дітей, а також цілий ряд захворювань, які з цим пов’язані.

В першу чергу, це цукровий діабет другого типу, який останніми роками має негативну тенденцію в світі. Так само і в Україні. У нас сьогодні, за даними статистики, більше ніж 102 тисячі (майже 103 тисячі) дітей мають ожиріння. І це становить близько 1,3% від дитячого населення – від 0 до 17 років включно. Ця цифра значно зменшена. Якщо порівняти показник ожиріння у дітей в країнах Європи, то ми побачимо, що в середньому 10-15% дітей мають надмірну масу тіла або ожиріння.

Бі-Бі-Сі: Тобто, в Україні ситуація ще не найгірша?

Н.Зелінська: Я не думаю, що це так. Лише тому, що дуже часто не виявляється ця патологія, і не так вчасно ставиться діагноз, як слід було б це робити. І дуже багато батьків вважають, що якщо дитина пухленька, вона здорова і з нею все в порядку. І лише тоді, коли виникають певні проблеми зі здоров’ям, починають звертатись до лікарів. І з’ясовується, що цієї проблеми можна було б набагато простіше уникнути, якби тримали дитині нормальну масу тіла.

Бі-Бі-Сі: Ми зараз говоримо переважно про дітей. Але наскільки можна стверджувати, що проблема дітей автоматично є проблемою людей і в подальшому, старшому віці і проблемою суспільства загалом? Чи буває таке, що діти переростають зайву вагу?

Н.Зелінська: Це залежить від того, в якому віці зберігається дитяче ожиріння. Вважається, що якщо діти мають ожиріння або надмірну масу тіла до 5-річного віку, то десь у 50% дітей зберігається в майбутньому надмірна маса тіла. А якщо надмірна маса тіла є у підлітків, то майже у 80% цих дітей в дорослому віці зберігається ожиріння.

Бі-Бі-Сі: Якщо спростити, чого батькам прагнути – пухкеньких дітей чи худорлявих?

Н.Зелінська: Ні, вони повинні бути нормальної маси тіла. Виснажені – теж не добре. Хоча у нас (і це дуже добре!) не так багато виснажених дітей, але ожиріння – це проблема, якої треба запобігати перш за все. І, до речі, до того, що ви казали, що діти переростають. Не треба на це зважати тому, що це не так часто відбувається.

Зазвичай якщо дитина має порушення харчування у дитячому віці, це залишається надалі як неправильна традиція харчування. Потім дуже важко дитину перевести на нормальне, здорове харчування. Без солодощів, без мучних виробів, без фастфудів.

Бі-Бі-Сі: Ви назвали вже дві причини зайвої ваги і ожиріння, які досить часто лунають, – це нездорове харчування, а також менш активний, менш рухливий спосіб життя. Назвемо ще третю причину ожиріння – це успадкування схильності від батьків. Є багато суперечок довкола цього, але все ж таки з цих трьох причин чи ви би виділили якісь, чи може додали би щось?

Н.Зелінська: Так, спадкування має велике значення, але це, знаєте, як група ризику. Дуже, до речі, мало сімей, в яких батьки пухкі, тобто, мають надмірну масу тіла, а дитина має нормальну масу тіла. Зазвичай діти повторюють історію батьків.

Ще причиною ожиріння може бути цілий ряд ендокринних захворювань. Це порушення роботи щитоподібної залози, надниркових залоз, затримка статевого розвитку. До речі, саме по собі ожиріння може спричиняти затримку статевого розвитку.

Бі-Бі-Сі: Тобто, ожиріння може бути не лише наслідком, але й причиною чи навпаки не лише причиною хвороб, але й наслідком?

Н.Зелінська: Так, повторюю, ожиріння може бути причиною затримки статевого розвитку (знаєте, в Україні говорять так: гарний півень товстим не буває!). Хлопчики й дівчатка, які мають надмірну масу тіла, зазвичай мають і порушення статевого розвитку. Воно може викликати й порушення постави.

А потім сприйняття інформації набагато гірше у дітей, які мають ожиріння, ніж у дітей, які мають нормальну масу тіла.