друкувати


У березні металургійні підприємства виплавили сталі на 23,4% більше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-02 03:04:52
Поліпшення світової кон'юнктури на металопродукцію підстібає українських металургів нарощувати об'єми виробництва. У березні металургійні підприємства виплавили 2,9 млн т сталі, що на 23,4% більше, ніж місяцем раніше.

Цей місяць став переломним, до цих пір з початку року на ринку була тенденція щомісячного спаду виробництва, повідомляє ТСН.

За підсумками I кварталу металургійні підприємства України виплавили 7,8 млн т сталі, що 16% на більше, ніж за аналогічний період минулого кризового року, повідомили вчора в ДП "Держзовнішіформ". Основним драйвером зростання став березень – 2,9 млн т. Останній раз близькі показники виплавки (3 млн т) були ще до кризи - в серпні 2008 року.

Таким чином, березень став переломним місяцем, коли була перервана тенденція щомісячного спаду виробництва, що почалася на початку 2010 року, в металургії.

Серед підприємств, що входять в першу п'ятірку, найбільше зростання об'ємів виробництва в березні показали "Алчевський меткомбінат" (+75,9%) і "Дніпровський меткомбінат ім. Дзержинського" (+45,4%), що входять в "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД).

Але Юрій Рижков з ДІК "Astrum Investment Management" пояснює такий значний приріст виробництва тим, що в лютому через дефіциту оборотних коштів підприємства ІСД недовиконували плани і були лідерами падіння в січні-лютому. Найбільшим виробником стали в березні став "Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча" (ММК). Але за підсумками I кварталу перше місце зберігає "Арселорміттал Кривий Ріг".

Для відновлення виробництва є відразу декілька причин. У березні відчутно покращала кон'юнктура цін на метал в світі, крім того, цьому сприяла більша кількість робочих днів і дозвіл питання гострого дефіциту вугілля, що коксувалося, заявив перший заступник голови правління меткомбінату "Запоріжсталь" Олександр Путнокі.