друкувати


М.Азаров взяв курс на модернізацію і прискорений розвиток

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-02 02:22:19
Кабінет міністрів планує розділити свою роботу на дві п’ятирічки, у першій акцент буде на відновлення економіки і модернізацію, у другій - на постіндустріальному прискоренні розвитку країни. Про це заявив прем’єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання урядового комітету з реформ.

За словами Азарова, на сьогоднішньому засіданні комітет розглядатиме проект урядової програми. "Це перша наша програма, яка відкриває новий політичний курс і дає старт структурним реформам. В основу програми діяльності уряду закладено цілі, які були визначені в програмі президента України Віктора Януковича "Україна для людей", - відзначив Азаров, повідомляє ТСН.

Він повідомив, що програма розрахована на 10 років, але розбита на три періоди. "Перші два з половиною роки, до виборів нового складу парламенту, це, власне, поточна програма діяльності уряду, яку ми розглянемо насамперед, це етап наведення ладу, виходу з кризи, зміцнення тенденцій стабільного розвитку, подолання бідності. Наприкінці цього етапу ми повинні перевищити докризовий обсяг валового виробництва", - підкреслив глава уряду.

Наступний етап, який, за словами Азарова, закінчиться через п’ять років, це етап прискореного зростання на базі інноваційної моделі і системних реформ, які працюватимуть на той час.

"Наприкінці цього етапу ми повинні перевищити рівень ВВП, який був у 1990 році, і подвоїти доходи громадян", - заявив він.

Третій етап, який має бути завершено за десять років, це робота економіки в умовах створення нових постіндустріальних галузей. Азаров підкреслив, що в цьому періоді левова частка ВВП України повинна йти у високотехнологічне виробництво і сферу послуг.

"Наприкінці цього етапу Україна подвоїть ВВП, а доходи громадян сягнуть рівня європейських сусідів. ВВП на душу населення має бути на рівні як мінімум країн - нових членів Євросоюзу. Фактично мова йде про дві п’ятирічки. Перша - відновлення і модернізація, друга - постіндустріальне прискорення", - підкреслив він.

Нагадаємо, номінальний валовий внутрішній продукт України в 2009 році скоротився в порівнянні з 2008 роком в постійних цінах 2007 року на 15,1%.