друкувати


Оптимізм може зберегти здоров'я

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-01 07:49:56
Оптимізм може зберегти здоров'я, стверджують психологи з Університету Кентуккі, які з'ясували, що ставлення до життя впливає на роботу імунної системи людини, а не лише покращує роботу серцево-судинної системи, як недавно з'ясували канадські кардіологи.

Результати дослідження показали, що люди, які ставляться до життя песимістично, мають менше шансів на успішну боротьбу з вірусною інфекцією. У такому разі будь-який стрес - від родинних сварок до невдач на роботі - збільшує шанси захворіти. Робоча група під керівництвом професора психології Сюзан Сегерсторм рік стежила за ставленням до життя 124 студентів. У цей же час постійно перевірявся і стан імунної системи учасників дослідження, повідомляє Освітній портал.

Протягом року в житті добровольців відбувалися різні події, які викликали зміни настрою: від оптимізму до песимізму і назад. Дослідники відзначили, що і сила імунітету також коливалася разом із ставленням до життя. Найбільш сильною імунна система студентів виявлялися в періоди підйому настрою і оптимістичного ставлення до життя. З появою песимістичного настрою імунітет ослаблявся.

"Коли люди ставляться до життя оптимістично, - розповідає Серегсторм в журналі Psychological Science, - їх імунна система досить сильна. Я думаю, що коли люди думають оптимістично відносно конкретних завдань в їх житті, вони менш вразливі для вірусної інфекції. Правда, чому так відбувається, ще загадка".

Автор дослідження вважає, що позитивні емоції, які дає оптимістичне ставлення до різних життєвих подій, дійсно дозволять відчувати себе набагато краще.