друкувати


Трудоголізм корисний для економіки країни, але шкідливий для здоров'я

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-01 06:18:05
Трудоголізм може бути корисний для економіки країни, але шкідливий для здоров'я її жителів. Такого висновку дійшли психологи з іспанського Університету імені Хайме Першого в місті Кастельєн-де-ла-Плана.

Трудоголізм, за їхніми словами, - це свого роду психічна залежність, що безпосередньо зачіпає психо-соціальну рівновагу людини. Експерти вважають, що трудоголіками можна назвати тих, хто любить працювати наднормово і надмірно, щоб позбутися тривоги і відчуття провини, які відвідують людину за відсутності роботи, повідомляє Освітній портал.

Дослідники пропонують розглядати трудоголізм разом з іншими поведінковими чинниками, що впливають на психічне і фізичне самопочуття працівників.

На думку фахівців Міжнародної організації праці, 8% співробітників проводять понад 12 годин на добу за виконанням професійних обов'язків тільки для того, щоб, занурившись у робочі справи, втекти від особистих проблем.

Пристрасне захоплення роботою може швидко й непомітно перерости в трудоголізм, який у свою чергу призводить до надмірної втоми і перевтоми, порушеного режиму сну і підвищує ризик вживання небезпечних для здоров'я психотропних речовин, які посилюють енергію і розумову роботу, попереджають лікарі.

Відправна точка трудоголізму - робота понад 50 годин на тиждень. Маніакальна пристрасть до роботи характеризується крайньою робочою активністю і відданістю своїй справі навіть у неробочий час, у вихідні та святкові дні, невідповідну участь у роботі і зосередженість на робочих справах на шкоду своєму повсякденному життю, пояснюють психологи. Деякі чинники ризику розвитку ненормального трудоголізму містять також фінансові, сімейні і соціальні проблеми, брак прихильності до близької людини.

За даними дослідників, в Іспанії 12% населення страждає на трудоголізм, в Японії - понад 20%. Загалом у світі 8% працівників трудяться більш ніж по 12 годин на добу.