друкувати


Вчені придумали засіб для прибирання космічного сміття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-01 05:35:50
Багато хто пам'ятає про гучне зіткненні двох супутників: російського "Космос-2251" та американського "Iridium-33" у лютому 2009 року. Зіткнувшись, вони вийшли з ладу, і поповнили ряди космічного сміття, кількість якого, за підрахунками вчених, вже досягло 5500 тонн. Подібне сміття, в основному складається з непрацюючих штучних супутників, становить серйозну загрозу для діючих літаючих апаратів.

Британські вчені з університету Суррея, спільно з компанією Surrey Satellite Technology, і за фінансової підтримки EADS Astrium, найбільшої європейської компанії, що спеціалізується в галузі космічної техніки, взялися за вирішення цієї проблеми. Створений ученими мінісупутник CubeSail вагою 3 кг і розміром 10 см x 10 см x 30 см обладнаний згорнутим вітрилом розміром 25 кв.м. CubeSail будуть встановлюватися супутниках та розгінних блоках, що запускаються в космос. Після того, як термін служби основного апарату закінчиться, CubeSail розправить свій парус, і виведе неробочий апарат з орбіти у верхні шари атмосфери Землі, де вони обидва безслідно згорять. Незважаючи на скромні розміри CubeSail, сонячне вітрило супутника CubeSail, зможе забезпечити силу, здатну "зіштовхнути" з орбіти космічне сміття будь-якого розміру, вся справа буде лише в часі, повідомляє Новости технологий.

Вже наприкінці наступного 2011 очікується запуск перших дослідних зразків супутників CubeSail. Планують, що апарат вийде на полярну орбіту висотою 700 кілометрів, де і розгорне своє вітрило. Якщо випробування пройдуть успішно, то такі прості недорогі пристрої можуть стати обов'язковим оснащенням нових супутників. Більш складні апарати такого типу могли б в майбутньому навіть стикуватися з старими неробочими супутниками, для подальшого їх знищення. У сукупності, такий підхід міг би частково вирішити проблему засмічення космосу.

Вартість проекту оцінюють в $ 1.5 мільйона.