друкувати


Мінагрополітики розробляє нові способи боротьби з дефіцитом цукру

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-01 02:21:54
Мінагрополітики розробляє нові способи боротьби з дефіцитом цукру. До літа планується ввезти додатково 100-150 тис. тон з країн–членів ВТО з пільговою ставкою мита або з Білорусії з відстроченням сплати ПДВ.

Якщо це відбудеться, то апокаліптичні прогнози зростання цін на цукор, які давалися ще восени, швидше за все не здійсняться, і роздрібні ціни залишаться в межах 7,5-8,2 грн/кг, повідомляє ТСН.

Щоб уникнути зростання цін на цукор, Мінагрополітіки має намір ініціювати збільшення квоти на ввезення цукру-сирцю із країн–участниць ВТО на 100 тис. т, повідомив міністр агрополітики Микола Присяжнюк. За його словами, розглядається також варіант ввезення 150 тис. т цукру з Білорусії по схемі, яка пропонувалася ще урядом Юлії Тимошенко. Згідно їй, цукор в Білорусії купуватиме Держкомрезерв, який ввезе його з відстроченням по сплаті ПДВ і ввізного мита. Дефіцит цукру Мінагрополітіки оцінює в 450 тис. т до кінця маркетингового року (1 вересня).

Як повідомив Присяжнюк, через зниження цін на цукор на внутрішньому ринку виробники притримували продукт, стимулюючи підвищення цін: "Вони грають на те, щоб ціна на цукор усередині країни не зменшилася". На тлі зниження цін на цукор в світі через прогнози збільшення об'ємів його виробництва в Індії і відмови від запланованих закупівель продукту Єгипту і Пакистану, вартість цукру в Україні знизилася з 9,3-9,4 тис. грн/т в середині лютого до 7,2-7,3 тис. грн/т зараз. В світі до 24 березня ціна на цукор впала на 40% порівняно з ціною в середині січня, яка була найвищою за останні 20 років.

Щоб не допустити зростання цін на цукор на внутрішньому ринку, Мінагрополітіки провело зустрічі з компаніями, що отримали ліцензії на ввезення цукру-сирцю за квотою ВТО, і встановило для них щомісячні об'єми ввезення.

"Компанії повинні ввезти 230 тис. т до червня – якщо вони цього не зроблять, ми позбавимо їх ліцензій", - заявив Присяжнюк. На сьогодні Мінекономіки видані ліцензії на ввезення 233 тис. т цукру-сирцю з країн ВТО шести компаніям.

Обговорити на форумі