друкувати


Прикарпаття: Мешканці села Верхній Струтин проти видобутку кам’яної солі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-01 02:16:28
Мешканці прикарпатського села Верхній Струтин протестують проти видобутку на території їхнього населеного пункту кам’яної солі.

Наразі у надрах бойківського населеного пункту є щонайменше 100 мільйонів тонн корисної копалини, про яку люди навіть нічого не знали. Днями у райцентрі Рожнятові керівники сусіднього калуського ТОВ "Карпатнафтохім" представили проект розробки родовища.

Розмови, що у Верхньому Струтині можна видобувати сіль, почалися ще 30 років тому, коли геологи віднайшли корисні копалини. Спеціалісти кажуть, що бойківська сіль може стати сировиною для виробництва хлору і каустичної соди та суттєво їх здешевити. Адже замість того, щоб возити її зі Сходу держави, сіль видобуватимуть на місці. "Ми пропонуємо безпечну технологію розробки покладів, — говорить директор "Карпатнафтохіму" Сергій Чмихалов. — Треба пробурити свердловину, туди залити воду. Таким чином утвориться підземне озеро. Зверху заливається так звана "нафтова шапка", що не дає можливості розсолу розтікатися. Згодом по трубах його подаватимуть на територію заводу".

Проте мешканці села категорично проти. Люди бояться, що через бурові роботи їхні будинки можуть піти під землю Окрім того, бойки бідкаються, де випасатимуть худобу. Ніхто навіть не зважає на обіцянки калушан побудувати в селі школу та відремонтувати дороги. Верхньострутинці вперто мовлять, що рішення сесії сільради на видобуток солі на територій населеного пункту не буде.

Проте районна влада очікує отримати від розробки суттєві надходження до бюджету. За словами голови Рожнятівської РДА Романа Новицького, у минулому році район мав лише 16 мільйонів гривень власних надходжень, отож такі починання є досить вигідними. Наразі вирішено, провести детальну, об’єктивну, незалежну екологічну експертизу для передбачення можливих катаклізмів і зсувів ґрунту, в селах і селищах району, на території яких будуть розміщені трубопроводи, провести громадські слухання та вияснити доцільність і фінансово-господарську вигоду для району із цього проекту. Питання про надання "Карпатнафтохіму" дозволу та ліцензій на розробку цих покладів незабаром це буде винесено на розгляд сесії Івано-Франківської облради.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі