друкувати


Автобусні туристичні маршрути можуть зникнути з пропозицій агенцій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-31 07:06:13
Автобусні туристичні маршрути можуть зникнути з пропозицій агенцій. Працівники туристичної індустрії нарікають на українські дороги. Туристи цікавляться різноманітними турами по Україні, але, коли чують про автобусний тур, то часто відмовляються від пропозиції і надають перевагу тим місцям, куди можна доїхати потягом.

Аби пізнати країну глибше мандрівники часто звертаються до агенцій з проханням показати їм місцеві села. В Україні така забаганка виглядатиме для більшості закордонних туристів, як екстрім-тур. В екскурсійних бюро, які організовують автобусні поїздки, говорять, що спеціально обирають старі авта, бо новий транспорт псується за один туристичний сезон. Розповідає працівниця туристичного агентства Інна Радецька:

"Якщо це тури по Києву в центрі, то одне питання, а якщо тури ідуть по Україні, то дороги в такому стані, що важко говорити. Сезон тільки починається, туристи ще не бачили доріг 2010 року, вони будуть зовсім шоковані".

В агентстві нарікають - замість того, щоб туристи насолоджувалася місцевими краєвидами і палацами, більшість часу витрачається на дорогу, а на сам огляд лишається обмаль, розповідає Інна Радецька:

"Ми будемо обслуговувати поїздку туристів до Почаївської лаври. Коли ми розраховували час роботи транспорту, то закладали 45 кілометрів на півтори години, бо водій каже, що там такі дороги, що їхати можна тільки 30 кілометрів на годину. Швидше не дозволяє якість дороги".

Через небезпеку на дорогах і не завжди комфортабельні автобуси, туристи пересідають на потяги, а ще частіше - на літаки, що, звичайно ж, відбивається і на вартості поїздки. Тому Україна – не з дешевих напрямків для відпочинку. Голова Ради з питань туризму і курортів Євген Самарцев переконаний, що багато українських замків і фортець не пізнані не тільки закордонними туристами, а і власне українськими, бо доїхати до них – справа непроста:

"Треба думати навіть не стільки про туристів з інших країн, скільки про власних туристів. Україна може дати якісний культурний продукт для українців. Згадаємо, що на Західній Україні є кілька сотень замків і фортець. Треба думати про якість життя власних громадян, а з цього безумовно починаєтсья привабливість країни для іноземних туристів".

Однак не зважаючи на погані дороги, каже пан Самарцев, потік туристів до України постійно збільшується. Найактивніше, за його словами, країною цікавляться мешканці Росії, Польщі, Болгарії та Румунії.

Автор: Євгенія КЛОЧКО, Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі