друкувати


Біле вино завдає шкоди зубам

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-31 05:20:13
Біле вино, що вживається на регулярній основі, завдає шкоди зубам навіть більше, ніж червоне. Про це німецькі вчені попередили як любителів даного напою, так виробників та дегустаторів.

Згідно дослідженню, опублікованому в журналі Nutritional Research, біле вино набагато сильніше руйнує зуби, ніж червоне, завдяки високому вмісту в ньому кислоти. При цьому ключ проблеми - не у віці, градусі чи походженні вина, а в його pH і тривалості часу, протягом якого здійснюється контакт із зубами, повідомляє Освітній портал.

В ході експерименту вчені з Університету Іоганна Гутенберга (Німеччина) на день занурили зуби, що належали дорослим людям, в біле вино. За цей час рідина зуміла роз'їсти кальцій і фосфор на глибину емалі 60 мікрометрів, що, за словами експертів, є значним показником. Найбільший руйнівний ефект в ході досліду продемонстрували рислінги, що володіють найнижчим рН; найменше псують зуби червоні вина з Бургундії та Ріохи.

Як попереджають автори дослідження, навіть якщо люди кожного разу після вживання вина чистять на ніч зуби, протягом декількох років регулярне розпивання вин все одно позначиться на стані зубів. При цьому дуже часте чищення може мати і зворотний ефект, сприяючи руйнуванню емалі.

Понизити дію вина на зуби можна, закушуючи сиром, який, завдяки високому вмісту кальцію нейтралізує дії кислоти і підсилює ремінералізацію емалі слиною. Поєднання вин з полуницею і фруктовими міксами, навпаки, підсилює дію кислоти.

Обговорити на форумі