друкувати


Кабiнет Мiнiстрiв України планує пiдписати документ про спiвпрацю з CERN

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-31 03:18:14
Кабiнет Мiнiстрiв України планує пiдписати документ про спiвпрацю з Центром європейських ядерних дослiджень, зокрема в рамках дослiдницької програми Великого адронного колайдера. Про це повiдомив вiце-прем’єр України Володимир Семиноженко.

"Вже підготовлене вiдповiдне звернення прем’єра України до CERN для того, щоб ми бiльше i з новою якiстю пiдготували нашу спiвпрацю", – сказав вiн, повідомляє Радіо Свобода.

Семиноженко наголосив, що успiшна реалiзацiя цiєї угоди можлива, оскiльки в реалiзацiї проекту Великого адронного колайдера вже задiянi українськi вченi та технологiї. Загалом у рамках проекту Великого адронного коллайдера взяли участь 17 українських учених.

CERN у вереснi 2008 року розпочав перший експеримент на найбiльшому в свiтi прискорювачi елементарних частинок – Великому адронному коллайдерi. Проте коллайдер зупинили практично одразу ж пiсля запуску.

Ця споруда побудована на 100-метровiй глибинi на кордонi Францiї та Швейцарiї i становить собою 27-кiлометровий кiльцевий тунель.

Мета дослiджень – запустити пучки протонiв у рiзнi боки, розiгнати їх до величезних швидкостей, близьких до швидкості світла, пiсля чого частина з них зiткнеться мiж собою, що приведе до значного вивільнення енергії. За таких умов мають народжуватися новi елементарнi частинки, i вченi мають намiр наблизитися до вiдповiдi, як був створений Всесвiт, зокрема, – експериментально довести iснування бозона Хiггза, який, згiдно зi Стандартною Моделлю фiзики, відповідає за те, що матеріальні тіла мають масу.

Обговорити на форумі