друкувати


У Верховній Раді розглядають зміни до закону про місцеві вибори

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-31 03:01:29
У Верховній Раді розглядають зміни до закону про місцеві вибори. Основне нововведення, яке пропонують, - це запровадження так званих відкритих партійних списків, коли виборець ставить галочку у бюлетені не за партію, а за певного кандидата. А вже цей голос відходить до тієї партії, яку він представляє.

На думку авторів, це сприятиме конкуренції у складі самої партії, а тому до влади потраплятимуть кращі. Ось що з цього приводу сказала в інтерв'ю Роману Вінтоніву співавтор цього законопроекту, депутат фракції "НУНС" Леся Оробець.

Леся Оробець: Недолік нинішньої виборчої системи відомий усім як на місцевому, так і на державному рівні. Така виборча система потребує радикальних змін. Проект, який ми пропонуємо, передбачає принципово нову систему виборів до місцевих рад, що ґрунтується на відкритому списку. Що це означає? Виборець сам визначає, хто достойний представляти його права у парламенті і, окрім того, це дає можливість самій партії тверезо оцінити свої сили, і оцінити, хто ж із її лав є найуспішнішим, а хто насправді, попри піар і рекламу, не вартий підтримки виборців.

Бі-Бі-Сі: У Вашому законопроекті згаданий інститут самовисування. Чи не йде він урозріз із концепцією партійної системи?

Леся Оробець: Партійні списки ми маємо розглядати ще з 2007 року, коли переслідують партійні інтереси і абсолютно забулися інтереси місцевих громад. Тому саме на місцевому рівні самовисування буде ефективним способом боротьби з монополією партій.

Бі-Бі-Сі: А кому невигідна така система, яку Ви пропонуєте?

Леся Оробець: Насправді вона невигідна тим, хто до цього часу був причетним до формування виборчих списків та, по суті, партійна верхівка, яка і найбільше переживає за те, чи зможе вона потрапити до наступного парламенту.

Бі-Бі-Сі: Коли, на Вашу думку, можуть відбутися місцеві вибори?

Леся Оробець: Тут є лише дві відповіді. Якщо політична і економічна ситуація будуть стабільними, то Партія регіонів наважиться провести їх цієї осені. І якщо це станеться, то, думаю, неминуче зміняться правила гри в сторону відкритих списків. Оскільки за закритими списками в них є велика імовірність здати декілька ключових областей своїм конкурентам. Щодо того, чи будуть вибори восени, остаточно поки говорити не можна. Найостанніший термін їх проведення - весна наступного року.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі