друкувати


І.Фаріон: Азарову треба доброго репетитора

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-31 10:00:48
Доцент кафедри української мови Львівської політехніки, депутат облради від "Свободи", Ірина Фаріон похвалила українську мову прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Фаріон відома своїм виступом у дитсадку, де розповіла дітям, що з "російськими" іменами їм не місце в Україні, повідомляє ТСН.

На прохання поставити оцінку з мови екс-прем’єру Юлії Тимошенко та чинному прем’єру Миколі Азарову, Фаріон відповіла: "Юлія Володимирівна добре вивчила мову на лексичному рівні. Але на синтаксичному вона абсолютно неукраїнська, бо Тимошенко мислить російською. У неї неукраїнська фонетика", - сказала Фаріон.

"Щодо Азарова: те, що він тримає картку в руках і читає українською, добре. Я категорично не сприймаю їхньої ідеології, але якщо давати Азарову об’єктивну оцінку, то він зробив перший позитивний крок. Йому треба доброго репетитора, щоби ставив йому усне мовлення", - відзначила депутат облради.

Вона також відзначила, що українською гарно володіє "регіоналка" Ганна Герман "Але її мова в мене викликає відразу. Вона каже одне, думає інше, а чинить узагалі щось третє", - вважає Фаріон.

Представниця "Свободи" також відзначила, що в разі, якщо у Верховній раді спробують надати російській мові статус регіональної, то "свободівці" з'їдуться до Києва.

"Аби надати російській статусу державної, треба конституційну більшість — 300 плюс один голос. Це неможливо. Але якщо вони не можуть пройти через двері, то починають це тягнути крізь вікно. Хочуть надати повноваження обласним радам. Не дай Боже, якщо в квітні вони поставлять це питання на порядок денний. Ми звеземо людей у Київ", - сказала Фаріон.

Нагадаємо, Фаріон у львівському дитсадку вишпетила дітей із російськими іменами. Зокрема, дівчинці Олені вона сказала: "Якщо станеш Альоною, то потрібно пакувати валізи і виїжджати до Московії". Також їй не сподобалися імена Міша і Ліза, яке, на її думку, походить від інфінітиву "лизати".



Обговорити на форумі