друкувати


На Прикарпатті "Свобода" заснувала "Школу депутата"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-31 09:54:05
27 березня в Івано-Франківську відбулося навчання по програмі І-го курсу "Школи депутата". Його учасниками стали кандидати у депутати від ВО "Свобода" до Івано-Франківської обласної та міської ради. Навчання відкрив голова обласної організації Олександр Сич.

Під час виступу очільник Івано-Франківської "Свободи", зокрема, зазначив: "Кожен кандидат у депутати до місцевих органів влади від ВО "Свобода" повинен оволодіти базовим рівнем знань, необхідним для ефективного виконання своїх обов’язків перед громадою. "Школа депутата" має на меті вишколити те ядро українських націоналістів, які, прийшовши до влади, покажуть якісно новий рівень української політики й, на відміну від теперішніх можновладців, першочергово дбатимуть за інтереси своїх виборців", повідомляє прес-служба Івано-Франківської обласної організації ВО "Свобода".

З першою темою курсу "Система місцевого самоврядування в Україні" присутніх ознайомив кандидат юридичних наук, декан Карпатського факультету Академії муніципального управління, заступник голови обласної організації по роботі з депутатами Василь Скрипничук. Важливо, що лектор володів не тільки теоретичною базою знань, але й мав можливість їх апробувати на високому практичному рівні – двічі був депутатом обласної ради, працював заступником голови ОДА, керівником апарату обласної ради. Василь Скрипничук розкрив поняття місцевого самоврядування, його систему, основні принципи формування й діяльності, чинне нормативно-законодавче забезпечення та його огріхи, взаємодію органів місцевого самоврядування із системою органів державної виконавчої влади. В процесі обговорення порушено предметні питання щодо організації роботи ради, її сесій, постійних і тимчасових контрольних комісій, їх призначення, повноважень тощо.

Тему "Основні форми депутатської діяльності та їх практичне застосування" висвітлив багаторічний депутат Тисменицької районної ради, директор Української гімназії № 1 м. Івано-Франківська, заступник голови обласної організації з питань політичної освіти Ігор Дейчаківський. Він окреслив коло законодавчо закріплених повноважень депутата, форми і методи їх ефективного використання та впливу на органи місцевої влади. Лектор детально виклав механізм діяльності депутата в сесійній залі, в депутатській комісії, організацію прийомів громадян, підготовки депутатських звернень і запитів, розкрив різницю між цими двома засобами депутатської діяльності, наголосив на обов’язках депутата, а зокрема й на обов’язку його щорічного звіту перед громадою.

Завершальну тему "Партія і фракція" розкрив Олександр Сич. Він тезово виклав історію виникнення партії і фракції в європейській політичній історії, окреслив різні способи формування фракції в місцевому органі самоврядування у залежності від типу виборчої системи, внутрішню організацію її діяльності, механізм взаємоузгодження інтересів окремого депутата з інтересами фракції і партії, вплив фракції на формування керівного складу ради і її комісій, на прийняття рішень, на адміністрацію тощо. Лектор на прикладі чинного Регламенту діяльності Івано-Франківської обласної ради детально проаналізував можливості фракційної діяльності. Окремо він зупинився на досвіді діяльності депутатських фракцій ВО "Свобода" в інших областях України, ознайомив присутніх із Положенням "Про координацію роботи партії та депутатів місцевих рад від ВО "Свобода", детальніше наголосив на механізмах контролю за діяльністю депутатів.

у процесі проведення занять "Школи депутата" було проаналізовано Закон України "Про місцеве самоврядування", "Закон України про статус депутатів місцевих рад", ряд інших нормативних документів.

Підводячи підсумки, Олександр Сич зауважив: "Ставши депутатами місцевих рад, ми всі повинні усвідомлювати ту відповідальність, що лягає на кожного з нас. І не тільки відповідальність за свій особистий авторитет, але й за авторитет партії й за загальний психологічний стан української спільноти. Ми зобов’язані власним прикладом подолати той стан песимізму, апатії й відчуття безвиході, які сьогодні панують у суспільстві. Боронь Боже, аби через якийсь час виборці мали підстави сказати, що ми "такі ж, як й інші", бо сьогодні кожна чергова негативна крапля все більше й більше руйнує камінь української державності".

На наступних заняттях будуть розкриті теми формування місцевого бюджету, податків, земельних ресурсів, надр та комунальної власності.

Обговорити на форумі