друкувати


Польські експерти коментують теракти у Москві

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-30 05:47:16
Польські експерти продовжують коментувати понеділкові замахи у Москві.

"У Польщі немає загрози терористочної атаки, але необхідно бути чуйним", - вважає генерал Роман Полько. Колишній керівник спецпідрозділу GROM говорить, що Польща повинна добре підготуватися до Євро-2012. Адже, терористам йдеться про те, щоб при такого типу масових видовищах продемонструвати свою міць, повідомляє Польське радіо.

Роман Полько вважає, що поляки повинні зробити висновки з того, що сталося в Росії і пропонує створити в Польщі таку структуру, яка б координувала дії спецслужб: "Думаю, варто було б створити у Польщі щось на зразок британської Кобри, де не політики в керівництві служб займалися б дослідженням загроз та інформацією, а щоб це робила група експертів з різних служб – з армії, з поліції, з кордонної охорони. Вона б опрацьовувала потенційні варіанти загроз, ударів, - ця група думала б категоріями терористів, бо саме тоді можна дійсно найкраще чи найбільш ефективно підготувати країну до таких ударів."

А член Польсько-російської групи Складних Питань, політолог, професор Влодзімєж Марціняк зауважує, що терористичні атаки, на жаль, стали постійним елементом суспільно-політичного життя Росії. Можливо, що за останніми замахами у Москві стоять саме бойовики з Північного Кавказу.

"Відповідальних за замах можна знайти, але це не вирішить проблему, - переконаний політолог Марціняк, - Окремі організації можна розпустити, ліквідувати і так далі. Натомість, воювати – цього замало, необхідно виграти боротьбу за мир, - тобто, вирішити проблеми Кавказу. В принципі російська влада, рішенням Путіна, який кілька місяці тому заявив про зміну тактики на Кавказі, визнала, що політика минулих десяти років, закінчилася провалом. Кавказ замінований, необхідно вирішити надзвичайно складні проблеми цього регіону."

Натомість колишній керівник 21-ї Бригади Подгалянських Стрільців, генерал Томаш Бонк наголошує на помилках, що їх допустилися служби, які пильнують порядок в метро, застереження можна також мати щодо рятувальної акції: "Евакуація в метро настала лише через годину, затримана тільки одна лінія, - не відразу після першого вибуху, а лише після другого вибуху, який настав через 40 хвилин. Що ж робили протягом отих перших 40-ка хвилин ? Виходить, що існував повний хаос."

Разом з тим, генерал Томаш Бонк наголошує, що не потрібно ототожнювати тероризм з ісламом, бо це було б дуже прикро для тих людей, які визнають цю віру.

Обговорити на форумі