друкувати


Багато чоловіків не уміють хворіти - винні предки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-30 05:38:45
Багато чоловіків не уміють хворіти. Вони тут же "розкисають" і благають про допомогу, лежачи у ліжку, заваленому носовими хустками. Жінки ж, навпаки, частіше стоїчно переносять простуду та інші напасті. Вчені з Кембріджського університету (Велика Британія) вирішили з'ясувати, в чому причина такої різниці в поведінці.

З'ясувалося, що корінь відмінності криється у предках сучасних чоловіків. Виявилось, вони мали схильність до ризикованої поведінки. Саме ця тенденція робить чоловіків більш вразливими при зіткненні з хворобою. Крім того, кашлю і простуді сприяє високий вміст в організмі тестостерона, повідомляє Освітній портал.

Таке положення справ могло б призвести до вироблення сильнішої імунної системи, яка була б здатна впоратися зі всіма інфекціями. Але це, у свою чергу, можливо привело б до ризику розвитку різних аутоіммунних захворювань, викликаних тим, що імунна система перевтомлена.

Також це виснажувало б ресурси, потрібні для інших процесів в організмі, включаючи репродукцію. Тому, природа зробила вибір на користь слабкішої імунної системи. У зв'язку з цим відкриттям, доктор Олівьє Рестіф, автор дослідження, запропонував проводити особливі кампанії з вакцинації, які повинні врахувати незахищеність чоловіків перед простудними захворюваннями.

До речі, раніше інше дослідження показало, що чоловіки частіше відпрошуються з роботи унаслідок простуди, а під час подорожей чоловіки й жінки взагалі схильні до різних інфекцій.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Proceedings of the Royal Society B.

Обговорити на форумі