друкувати


В АМКУ констатують зниження цін на бензин і дизельне паливо

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-30 03:37:09
В Антимонопольному комітеті України констатують зниження цін на бензин і дизельне паливо найбільшими операторами ринку. Про це заявив виконувач обов'язків голови Антимонопольного комітету Олександр Мельниченко.

Він нагадав, що в рамках порушеної справи стосовно 15 найбільших операторів ринку нафтопродуктів, які підвищили ціни на бензин і дизпаливо, АМКУ вимагав знизити ціни до економічно обґрунтованого рівня, повідомляє ТСН.

"На сьогодні я можу констатувати, що ціни не тільки зупинили зростання, але і почалося зниження - від 5 до 17 копійок за різними торговими марками. Тому Антимонопольний комітет перевірить дію суб'єктів господарювання. У разі, якщо їхні дії будуть відповідати конкурентному законодавству, він буде розглядати питання про закриття провадження, якщо ми встановимо, що хтось не виконав рекомендацій АМКУ, ці суб'єкти будуть притягнуті до жорсткої фінансової відповідальності", - відзначив він.

Нагадаємо, на минулому тижні АМКУ порушив справу проти 15 нафтотрейдерів за ознаками антиконкурентних узгоджених дій на ринку нафтопродуктів. Операторам ринку було рекомендовано знизити ціни і припинити дії, які порушують конкурентне законодавство до 29 березня.

Крім того, за підсумками засідання експертно-аналітичної групи при Мінпаливенерго, яке відбулося у п'ятницю, прийнято рішення знизити ціни на паливо до економічно обґрунтованого рівня. Зокрема, максимальна роздрібна ціна бензину марки А-95 у роздробі, за даними Мінпаливенерго не повинна перевищувати 8,1 грн / л.

Нагадаємо, в Україні з 20 на 22 березня різко виросли роздрібні ціни на нафтопродукти. За даними UPECO, за три доби вартість літра бензину марки А-95 підскочила в середньому на 4-4,5% до 8,37 грн у лідерів зростання. При цьому ціна дизпалива досягла максимальної позначки в 7,37 грн за літр. Такий значний стрибок цін на бензин виявився несподіванкою для аналітиків, а вартість нафтопродуктів у роздріб стала рекордним показником за всю історію України

Разом з тим, за період з 25 по 29 березня на автозаправках України знизилися середні роздрібні ціни на всі марки бензину, а також на дизельне паливо. При цьому середня вартість газового палива не змінилася.

Обговорити на форумі