друкувати


Бандера знову під судом. Тепер уже українським!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-30 02:43:44
Степана Бандеру судили польські окупанти, ув’язнювали фашисти, знищили  московські вбивці. А хто ж сьогодні судить мертвого борця за незалежність України - одного з найбільших синів України- Український суд? Тепер його судять іменем України!

В кінці березня в Донецькому окружному адміністративному суді, що знаходиться по вулиці 50 Гвардійської дивізії, 17, в м.Донецьку, 83052 пройшли 2 судових засідання постанови яких виносяться іменем України.

24 березня цей суд продовжив розгляд позову про визнання незаконним та скасування указу Президента України Віктора Ющенка про присвоєння Степану Бандері звання "Герой України".

Нагадаємо, що 25 січня 2010 року в окружний адмінсуд надійшла позовна заява адвоката Володимира Оленцевича "про визнання незаконним та скасування указу Президента України Віктора Ющенка про присвоєння Степану Бандері звання "Герой України". Указ був підписаний В.Ющенко 20 січня 2010 року.

24 березня на засідання суду в складі судів Віталія Стойка, Олександра Бєломєстнова та Каріне Абдукадирової прибув позивач Володимир Оленцевич, але не прибув представник відповідача Четверикова Ольга Валеріївна. Голова колегії суддів Каріне Абдукадирова оголосила, що сторона відповідача 22 березня 2010 року надіслала до суду свої клопотання згідно ст.116 КАСУ об’єднати цю справу з аналогічною справою позивача Василя Андрійовича Гнатюка, попередній розгляд якої призначено на 26 березня 2010року(головуючий суддя по справі Зеленов). Проте присутній на засіданні В.ОЛЕНЦЕВИЧ заявив з цього приводу заперечення, аргументувавши його тим, що його позов побудований не "на емоційному сприйнятті, а винятково на юридичній точці зору", а позов В.ГНАТЮКА - на викритті С.Бандери як "ката" і "посібника нацистів". Суд відхилив клопотання сторони відповідача і продовжив слухання, оголосивши, що 19 березня 2010 року до суду надійшла заява ВАЛТОРНІСТА ЮРІЯ АРКАДІЙОВИЧА з м. Житомира, вул Ливарна, 11 про залучення його в якості третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог. У своїй заяві в суд Валторніст стверджував, що "все життя чекав", коли заслуги Степана Бандери перед Україною будуть "гідно оцінені", і тепер вважає за необхідне захищати ім`я Степана Бандери у суді.

Позивач Оленцевич категорично виступив проти залучення Валторніста. Він виголосив цілу промову в якій запитував "…мне непонятно, что делали представители ОУН-УПА в республике Беларусь? Когда в сына Романа Шухевича Юрия спрашивали, что делал Роман Шухевич в Беларуси, то он ответил, что он там работал по контракту…" І хоч це пояснення жодним чином не стосувалося суті позову суд не зупинив "освітні лекції" Оленцевича про Шухевича. Суд виніс ухвалу відмовити Валторністу вступити в справу, бо згідно ч.2 ст.53 КАСУ з точки зору суду зі змісту заяви Валторніста не вбачається, які саме його права будуть порушені. Хоча з змісту "искового заявления" Оленцевича абсолютно незрозуміло, які права Оленцевича порушив указ Президента України. Але суд погодився з думкою В.ОЛЕНЦЕВИЧА, що аргументи позивача з Житомира "юридично несолідні" на відміну від солідних аргументів Оленцевича. Ось "аргументи" Оленцевича "Считаю(ибо закон даёт мне право считать) также, что Президент Украины Виктор Ющенко, в нарушение части 2 ст. 6 Закона Украины "О государственных наградах Украины" присвоив не гражданину Украины Бандері Степану Андрійовичу звание Герой Украины, нарушил мое, гражданина Украины Оленцевича Владимира Эдуардовича, право быть гражданином правового государства Украина, Президент (глава государства) которого, во исполнение принесенной Украинскому народу присяги, соблюдает Конституцию Украины и законы Украины (в том числе и Закон Украины "О государственных наградах Украины").

Третьою ухвалою суд самостійно, без будь-якого клопотання, залучив в якості третьої особи згідно ст.53 КАСУ внука Степана Бандери Степана Бандеру. Наступне засідання суду призначено на 13 годину 2 квітня 2010 року.

Позивач В.Оленцевич так обґрунтовує "Я вважаю, що указ Ющенка незаконним, оскільки, відповідно до Закону України "Про державні нагороди України", звання Герой України присвоюється тільки громадянам України, а Бандера їм не був".

Після засідання В. Оленцевич відповів на запитання журналістів. Зокрема, на питання, чому суд самостійно залучив внука Степана Бандери в якості 3 особи, він відповів: "суду кажется, что если будет отменён указ, то это коснётся права собственности внука Степана Бандеры у которого хранится орден".

Позовна заява складена недержавною мовою ("В соответствии с ч.3 ст.10, ч.3 ст.22, ч.3 ст.8 Конституции Украины, исковое заявление составлено на русском языке." - цитата з позову), що суперечить ст.10 Конституції України та ст.15 КАСУ згідно якої:

1. Адміністративне судочинство здійснюється державною мовою.

2. Особи, які беруть участь у справі та не володіють або недостатньо володіють державною мовою, мають право користуватися рідною мовою або мовою, якою вони володіють, а також послугами перекладача в порядку, встановленому цм Кодексом.

3. Судові документи складаються державною мовою.

Засідання суду 26 березня в складі судів: головуючого по справі Андрія Зеленова, Олени Соколової та В’ячеслава Кірієнка - за позовом (відправленим 23 лютого, відкрито провадження у справі 04 березня), написаним теж російською мовою, Гнатюка- другого секретаря міської органіації КПУ - було більш театралізованим. Перед судом зібрались біля 20 однодумців Гнатюка з прапорами КПУ. Декілька екзальтованих комуністів присутні були в залі суду. Вони вимагали вести судовий процес російською мовою і судді змушені були зупинити засідання і роз’яснити, що судові засідання ведуться іменем України і державною українською мовою. І що саме цікаве у цій справі є навіть свідок Лазарєв, якого суд попросив вийти з залу. Спочатку знову розглянули клопотання представника відповідача Четверикової про об’єднання справ в одно провадження. На цей раз Гнатюк підтримав представника відповідача, але суд пославшись на ст.48 та 116 КАСУ, їм теж відмовив. Після цього суддя зачитав заперечення представника відповідача проти адміністративного позову в якому зазначено, що Президент України Віктор Ющенко діяв в межах Конституції України та законів України та що "… оскаржуваний Указ жодним чином не впливає та не порушує права, свободи чи інтереси позивачів, не створює для позивачів правових наслідків, що підтверджується судовою практикою." Ольга Четверикова просила в задоволенні позову Гнатюка В.А. відмовити повністю як раніше вона це зробила відносно позову Оленцевича.

Потім Гнатюк уточнив свої позовні вимоги, замінивши прізвище Президента України для скасування указу Ющенка, а саме, "Обязать Президента Украины Виктора Януковича отменить Указ Президента Украины В.А. Ющенко №46/2010 от 20 января 2010 года "О присвоении С.Бандере звания "Герой Украины" по мотивам его несоответствия Конституции Украины, Законом Украины и нарушающем мое право быть гражданином Украины " і суд призначив наступне засідання на 14.30 20 квітня 2010 р.

Я звертаюсь до громадян України вступити в справи на стороні відповідача, якщо рішення у цих справах можуть вплинути на ваші права, свободи, інтереси або обов’язки. Для цього надсилайте на ім’я суду аргументовані заяви, як це зробив ВАЛТОРНІСТ ЮРІЙ АРКАДІЙОВИЧ з Житомира, керуючись ст. 53 КАСУ.

Сподіваємось, що правда і здоровий глузд переможе!

Слава Україні!

Автор: Марія ОЛІЙНИК, помічник-консультант на громадських засадах народного депутата України Павла Мовчана, заступник голови ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка, заступник голови Конгресу Українських Націоналістів, голова Донецької обласної Конгресу Українських Націоналістів, кандидат фізико-математичних наук
Газета "Нація і держава"
Джерело: Конгрес Українських Націоналістів
Обговорити на форумі