друкувати


В Івано-Франківську виставка старовинних плащаниць

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-29 06:05:47
На виставці сакрального мистецтва вперше для загального огляду представлено твори з колекції кафедрального собору Святого Воскресіння в Івано-Франківську, яку зібрав настоятель храму отець-митрат Юрій Новицький.

"Експоновані плащаниці виявляють значну мистецьку цінність. До особливо цікавих експонатів слід віднести групу центрально-українських плащаниць другої половини XIX ст. які об'єднані іконографією та художнім вирішенням. Це багатофігурні плащаниці зі сценою оплакування Христа”, - сказав Gazeta.ua завідувач відділу реставрації краєзнавчого музею Валерій Твердохліб. Саме він і реставрував частину виставлених робіт.

Найдавнішою є однофігурна плащаниця зі зображенням Христового тіла на локальному темному тлі, яку можна віднести до кінця XVIII ст. Цікавими за манерою виконання є також плащаниці зі сценою покладення Христа до гробу, які слід датувати орієнтовно серединою XIX ст.

Вагомим акцентом експозиції є група ручних різьблених хрестів XIX ст. (37 творів), які демонструють різні варіанти іконографії, художньо-стильового вирішення, а також техніки виконання. Загалом, експоновані твори представляють різні види українського сакрального мистецтва. Вони є різними за іконографією та формальним виконанням. Ці пам'ятки підкреслюють наскільки важливе місце посідали в українських храмах мистецькі твори, як багато уваги відводилося належній візуалізації євангельської історії

Плащаниці належать до творів богослужбового вжитку, які у храмах східнохристиянської традиції виставляються один раз на рік, протягом двох днів Великої П'ятниці та Суботи. У день Великої П'ятниці плащаниця символізує мертве тіло Христа, а обряд відтворює історичну подію його похорону.

Плащаниця виставляється в храмі вірних до Воскресної Утрені. Після відправи надгробного перед утренею її кладуть у святилищі на престолі, де вона залишається 40 днів, означаючи час перебування Христа на землі до Вознесіння.

Автор: Олександра ЛІСКОНОГ, Газета.ua
Обговорити на форумі