друкувати


Європа квапиться перейти на африканський газ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-29 05:47:49
Російський уряд має намір позбавити "Гапром" монополії, підсиливши позиції другого за обсягами видобутку виробника природного газу в країні - компанії "Новатек", пише британська Financial Times.

На Європі впав попит на природне пальне. Тому "Газпром" заморозив кілька арктичних проектів. Зокрема, оголосив про перенесення введення в експлуатацію своїх родовищ - Штокмановського і Бованенковського - на 2012 і 2016 роки, повідомляє Газета.ua.

Раніше "Газпром" планував стати компанією з найбільшим у світі капіталом, в $1 трлн, Компанія була змушена переглянути договори на постачання газу з європейськими енергетичними компаніями, щоб випередити інших російських конкурентів, головно "Новатек", що базується в Ямало-Ненецькому автономному окрузі.
Європа, яка все більше побоюється енергетичної залежності від Росії, хоче якнайшвидше переключитися на ресурси газу в Африці. Це викликає занепокоєння "Газпрому".

За даними Financial Times, тиск на російського монополіста посилився після того, як голова Ради директорів компанії "Роснафта" Ігор Сечін обійняв посаду заступника голови уряду Російської Федерації. Він одразу націлився на перерозподіл в енергетичному секторі. Заступник виступає за ухвалення закону, який зобов'яже "Газпром" поступитися монополією на газогінну мережу і допустити до неї інші нафтогазові компанії.

Джерело британського видання в російському уряді вбачає у цьому стратегію Володимира Путіна. Він хоче створити напруженість між кланами, що відповідає сталінському типові управління. Це також посилить позиції прем'єр-міністра Путіна, вважає Financial Times.

Обговорити на форумі