друкувати


Офіційна зарплатня лісників — 1,1 тис. грн, а насправді — значно більше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-29 04:41:04
Офіційна зарплатня лісників — 1,1 тис. грн. Насправді заробляють значно більше, запевняє 46-річний Дмитро. Він лісникує в Івано-Франківській області.

Просить не писати його прізвища та точної адреси лісництва.

— Бо одразу замельдують, — пояснює. — Ми продаємо "наліво" ліс-кругляк. Переважно ялину та смереку, по 350 гривень за куб. Дуб дорожчий, від 2,5 тисячі гривень. В Івано-Франківській області працюють 800 пилорам. Більшість — нелегально. Вони ріжуть нелегально зрубаний ліс. Збувають переважно на Польщу.

Для промислового вирубування потрібний спеціальний дозвіл. Його видає Держкомлісу.

— Якщо є замовники на деревину, я оформляю папери на санітарну вирубку. Це коли видаляють хворі дерева, аби росли здорові. Наші лісники під видом санітарної вирубки пиляють під корінь цілі гектари. Оформляємо це як догляд за лісом.

Частину зрубаного складують, промаркувавши як залишки санітарної вирубки. Деревину продають за конкурсом. Виторг іде до державного бюджету.

— Але більша частина — нам у кишеню, — сміється Дмитро. — Будь-яку деревину можна оформити як брак і продати дешевше. Але це непросто. Цим зазвичай керівництво заробляє, а не прості лісники. З гектара я заробляю десь 50 тисяч гривень. Половину треба віддати керівництву лісгоспу. Ще залишається багато гілляччя. Його складаємо на купи. На 2 гектарах — близько 1700 "кубів" деревини. Селяни добре купують гілки на пічне паливо. Продаємо по 2 гривні за "куб". Тобто є ще до 3-4 тисяч виручки.

Звільнену площу мають засаджувати новими деревами.

— Але садимо лиш подекуди. Бо в ґрунті вже є насіння. Воно проростає. За кілька років маємо молодий ліс. Його прочищаємо. Знов є гілляччя на продаж.

Позаторік Кабмін видав постанову про обмеження вирубок у лісах Карпат. Лісники знайшли вихід.

— Ліс вирубують, а вирубку оформляють заднім числом як нібито проведену до введення в дію постанови. Їде фура зі свіжим деревом. А по документах цей ліс позаторік різали.

Із минулого року заробітки лісників впали вдвічі.

— Тепер набагато менше будівництва. Меблів стали менше робити і в Україні, й за кордоном. Довелося спустити ціну в два рази.

Автор: Олена ГОРДІЄВА, Газета.ua
Обговорити на форумі