друкувати


Джейн Гудолл: Люди повинні заводити поменше дітей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-27 08:05:22
Люди повинні заводити поменше дітей, щоб допомогти глобальній боротьбі зі зміною клімату, вважає відомий британський приматолог і захисник довкілля Джейн Гудолл.

75-річна дослідниця, роботи якої в 1960-х роках кардинально змінили сприйняття шимпанзе людиною, здивована тим, що ця слизька тема не дискутується, коли мова заходить про дію людини на природу. "На жаль, люди не хочуть вивчати це питання, - відзначила Джейн Гудолл. - Тим часом зростання чисельності населення лежить в основі майже кожної рани, яку ми завдаємо планеті. Якби нас було мало, природа впоралася б зі всіма неприємними речами, що є результатом нашої діяльності. Тому ми просто зобов'язані говорити про обмеження зростання людського населення", повідомляє Освітній портал.

Джейн Гудолл є посланцем доброї волі ООН і заступником Фонду оптимального населення (Optimum Population Trust) - британської добродійної організації, яка ратує за стабілізацію чисельності населення і поступове її зниження як у всьому світі, так і в Англії. Фонд виступає також за поліпшення ситуації в галузі планерування сім'ї і статевого виховання, підвищення рівня освіти і захист прав жінок. Організація переконує подружні пари обмежуватися двома дітьми.

Фонд хоче добитися того, щоб до 2050 року приріст населення склав не 2,3, а 1,3 млрд, щоб замість 9,1 млрд осіб (ця цифра була передбачена Відділом народонаселення ООН в 2004 році) на планеті мешкало 8 мільярдів.

Джейн Гудолл відзначає, що стабілізація зростання чисельності населення важлива не лише для охорони довкілля, але і для поліпшення якості життя бідних прошарків, особливо у відсталих країнах.

Обговорити на форумі