друкувати


МВФ: Українська економіка поступово виходить з кризового стану

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-26 10:47:48
Українська економіка поступово виходить з кризового стану, вважає керівник місії Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Танос Арвантіс.

"Протягом останніх двох місяців промислове виробництво в Україні демонструє позитивні результати, а це свідчить про поступовий вихід економіки з кризи", – повідомила прес-служба Міністерства економіки з посиланням на заяву Арвантіса, зроблену ним на зустрічі з главою міністерства Василем Цушко, повідомляє ТСН.

Міністр проінформував представника МВФ про головні пріоритети роботи уряди, серед яких він виділив оздоровлення державних фінансів і банківської системи, поліпшення інвестиційного клімату в країні.

Крім того, за його словами, значну увагу уряд приділить підготовці до проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи по футболу 2012 року, детінізації економіки, а також відновленню розвитку економіки країни шляхом впровадження реформ.

Як повідомлялося раніше, місія МВФ по керівництвом Арвантіса працює в Києві з 24 березня по 2 квітня. Плануються дискусії з органами влади щодо економічної програми, яка могла б бути підтримана Фондом.

МВФ осінню 2008 року ухвалив рішення про виділення Україні кредиту близько $17 млрд в рамках програми stand-by. З трьох виділених траншей на загальну суму майже $11 млрд перший у розмірі $4,5 млрд в листопаді 2008 року отримав Нацбанк, проте вже другою, в травні 2009 року, у розмірі $3 млрд був поділений навпіл між НБУ і урядом, а третій, в серпні, на $3,5 млрд повністю пішов уряду, щоб полегшити виконання бюджету і закупівлю природного газу.

Виділення четвертого транша у розмірі $3,8 млрд було заплановане на листопад 2009 року за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві в кінці жовтня, проте не зробила позитивної заяви про завершення перегляду. МВФ неодноразово публічно відзначав, що чекає формування консолідованої позиції українських властей в питанні реалізації антикризових дій і ухвалення держбюджету на 2010 рік.

Як повідомлялося, британське видання The Economist. писало, що в Україні на 2010 рік прогнозується невелике економічне зростання, яке виведе країну з рецесії.

Обговорити на форумі