друкувати


Геть дерибан з Карпат!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-25 04:17:32
Відоме прикарпатське курортне містечко Яремче одне з небагатьох населених пунктів України, яке отримало затверджений Генплан.

До генплану додано і опорний план та п’ять карт з висновками щодо прокладання комунікацій. Наразі цей документ називають ще й стратегією соціально-економічного розвитку містечка та прилеглих до нього курортних сіл.

"Зараз ми раді, що маємо такий документ, який упорядкує усі роботи, будівництво та унеможливить безгосподарне використання земель, – говорить "Експресу" депутат обласної ради від Яремчанщини, один з ініціаторів розробки новації Ігор Яківчук. – Ми не тільки показали всі межі містечка, як населеного пункту, а як адміністративно-територіальної одиниці. Отож раз і назавжди сказали, що власником землі є територіальна громада, а всі решту – користувачі".

Наявність Генплану – це стратегія розвитку. Відтепер, якщо прийде інвестор і захоче тут господарювати, то йому можна виділити тільки ту землю, яка передбачена для забудови туристичних чи господарських об’єктів. Щоправда, тому, хто бажає працювати на території містечка, треба буде її відчужити та сплатити до бюджету гроші. Проте не можна відчужувати землю і споруджувати житло, де колись був, або зараз є санаторій.

Під час складання Генплану прикрапатці стикнулися із оцінками впливу на навколишнє середовище. Колись такого не передбачалося. "Наукова оцінка унеможливлює безгосподарне використання землі, – продовжує обласний обранець. – Ось ми хотіли збудувати чотири канатні дороги в Дорі поблизу Яремче, проте науковці сказали, що можливо спорудити тільки дві, бо не варто а нагромаджувати на одній території велику кількість людей, адже це може пошкодити іншим.

Окрім того, геологи вказали на ті ділянки, де не слід будувати готелі чи відпочинкові комплекси, бо земля тут сейсмологічно активна. Також продумано всі моменти, аби розвиток туристичної індустрії не шкодили громаді. Отож житлова зона знаходиться в нижній частині містечка, адміністративна – в центрі, а відпочинкові комплекси – трішки вище".

Придатні для спорудження будинків та готелів місця яремчанці розширили за рахунок додання до меж міста частини земель де колись були пасовища. "Усе це зроблено за висновками науковців та без шкоди природи, – стверджує пан Яківчук. – Адже, було абсурдно те, що людина мала земельну ділянку неподалік пасовища і не могла там будуватися". Наразі худобу, якої у Яремче не так багато, випасатимуть трішки вище. Також буде розвиток водопостачання та очисних споруд. Хоча і зараз у містечку вони є, проте швидкий розвиток туристичної індустрії спонукає до модернізації, розширення площі для реконструкції та добудови очисних споруд. Подібне передбачено і в навколишніх селах.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі