друкувати


Галицька освіта та культура йде у підпілля

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-25 09:41:49
Український менталітет передбачає смиренність, миролюбивість та безмежне терпіння. Але і воно вривається, коли мова заходить про новопризначеного міністра освіти та культури України Дмитра Табачника.

Після ряду публічних українофобних заяв (пряме намагання розколоти український народ у висловах про неподібність галичан на українців; намагання перекроїти українську історію під московський фасон через перекручування та фальсифікацію рейтингів Найвідоміші Українці; не приховуючи відрази, Табачник зневажливо ставиться до всього українського) терпець вривається по всій Україні. Табачник, не вуалюючи свої переконання, нічого доброго для країни не зробить.



З перемогою Віктора Януковича було відкрито ящик Пандори, з якого вилізло рідкісне гаддя... Хоча новий президент обіцявся зробити все, щоб об’єднати Україну та закохати у себе весь Захід, не пройшло й кількох місяців як наша Батьківщина опинилася в страшній небезпеці.



При призначенні на посаду Прем’єр-міністром не українця можна було сподіватися будь-яких призначень міністрів, але навіть самі регіонали були шоковані, коли посаду міністра освіти та культури зайняв рідкісний ненависник української історії, культури. Та всі думали, що народ проковтне і це. Як же можна проковтнути, якщо воно таке гостре та гірке?



У зв’язку з цим коломияни зібрали круглий стіл під назвою "Україна та освіта без Табачника". Взяти участь у ньому було запрошено представників культури та освіти Коломиї, активістів громадських організацій та рухів, депутатів міської ради. Метою зібрання було ще раз нагадати ким є Дмитро Табачник та підписати звернення до Президента України, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради про звільнення з посади міністра освіти та культури українофоба. Саме це слово багаторазово вживали у своїх виступах толерантні діячі культури та освіти.

Актовий зал управління освіти Коломийської міськради був заповнений вщент. Люди, не боячись вже нічого, висловлювали своє обурення та нетерпимість до знущання над святими українськими цінностями. "Пора вже не боятися!", - закликала Ольга Руданець, поетеса та представниця інтелігенції. Вона закликала активно всім йти вперед, а дітей (студентство) вести за собою, а не перед собою. Богдан Лазор, директор СШ №5, висловив переконання, що це випробування громадянської свідомості. Це проба нас, а не Табачника. Валерій Ковтун, директор Коломийського педагогічного коледжу, зазначив, що освітянам зараз треба бути дуже обачними до виходу нових програм, вказівок як виховувати наших дітей. Крім того, пан Ковтун переконаний, що основна небезпека в особі Табачника захована не в освіті та культурі, а в його впливовості на зовнішньополітичний та внутрішньополітичний рух країни.

Після зачитання тексту звернення в нього були внесені деякі доречні доповнення та зміни. Цей документ буде направлено на сесію Коломийської міської та районної ради.

Зіновій Карась почесний громадянин міста Коломиї, який у набагато страшніші часи відстоював українські інтереси подав пропозицію зібрати віче на Вічевому майдані, і затвердити збором підписів всієї громади звернення до верховної влади України. Планується провести збори небайдужих громадян у вівторок о 15 годині. В разі прийняття документу всією громадою міста він набуде великої сили. Головне пам’ятати, що мільйони підписів простих громадян головніші від підпису Прем’єр-міністра. Лише разом можна досягти перемоги.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі