друкувати


Що віддасть Україна за дешевий російський газ?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-24 05:51:00
Ґазпром одержить українські трубопроводи, через які російський газ потрапляє до Західної Європи, в тому числі – до Польщі? Це пропонує Москві новий уряд України в обмін за дешевий газ. Газову тему порушує польське видання "Gazetа Wyborczа".

Учора в Москві міністр палива та енергетики України Юрій Бойко розпочав переговори про перегляд 11-річного контракту на імпорт російського газу, який рік тому підписали Юлія Тимошенко та Владімір Путін. Термінової ревізії газових угод вимагає президент Віктор Янукович, повідомляє Польське радіо.

Газета пише: "Українці скаржаться, що за 1000 кубічних метрів російського газу вони нині платять 305 доларів. Це – найвища ставка в Європі". "Ціна для нас не повинна бути вищою, ніж для Білорусі", – цитує видання віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка. Мінськ за 1000 кубометрів блакитного палива платить 168 доларів – майже наполовину менше.

В обмін за дешевий газ український уряд пропонує росіянам створити консорціум, який мав би керувати мережею трубопроводів газотранспортної системи України. "Gazetа Wyborczа" нагадує, що українською ГТС плине 80% газу, який експортується з Росії до Західної Європи.

Але це може бути не єдина поступка. Російський парламентарій Константін Затулін наприкінці минулого тижня заявив, що в обмін за дешевий газ Київ має розглянути питання російської мови. Раніше Затулін за дешевий газ вимагав від Києва продовження угоди про базування Чорноморського флоту Росії в Севастополі, яка закінчується в 2017 році.

Обговорити на форумі