друкувати


Б.Тарасюк: Україна не може бути позаблоковою державою в нинішніх геополітичних реаліях

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-24 05:29:58
Таку думку висловив Голова Народного Руху України, Голова Комітету ВР з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк, виступаючи під час сьогоднішнього круглого столу "Чи вигідний нейтралітет Україні?", що був організований Фондом "Демократичні ініціативи", Інститутом Євро-Атлантичного Співробітництва та часописом "Євроатлантика".

Виступаючи під час дискусії Голова НРУ наголосив, що Україна не може бути позаблоковою державою в нинішніх геополітичних реаліях. Тому, виходячи із сучасних геополітичних реалій та враховуючи те, що наша держава постійно піддається зовнішньополітичним тискам, Україна має приєднатись до однієї з існуючих систем безпеки – НАТО чи ОДКБ, інакше наша держава і надалі залишатиметься об’єктом зовнішніх впливів і внутрішньої дестабілізації, джерело якої буде ззовні. Разом з тим, Борис Тарасюк наголосив, що він є прихильником вступу України до НАТО.

Політик звернув увагу і на фінансовий аспект можливого нейтралітету України та навів в якості прикладу кількість витрат на забезпечення власної безпеки на душу населення в Швеції та Польщі. Так, Польща, яка є державою-членом колективної системи безпеки Організації Північноатлантичного договору, витрачає в чотири рази менше коштів на одну людину ніж нейтральна Швеція. Борис Тарасюк наголосив, що сьогодні Україна не забезпечує навіть свої власні законодавчі вимоги щодо витрат на оборону – 3% від ВНП держави. Тому, визначаючи шляхи забезпечення національної безпеки, Україна має враховувати і фінансовий аспект даного питання.

Джерело: Народний Рух України
Обговорити на форумі