друкувати


Причини зростання цін на пальне має з’ясувати Антимонопольний комітет

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-23 05:02:16
"Антимонопольний комітет має негайно розпочати розслідування стрибка ціни нафтопродуктів на вітчизняних АЗС. Є всі підстави вважати, що різке зростання ціни бензину та дизпалива в середньому на 30 копійок стало результатом узгоджених дій операторів ринку". Так прокоментував член Президії Єдиного Центру, народний депутат Василь Петьовка зростання вартості пального в Україні.

На думку політика, важко уявити звичайним збігом обставин ситуацію, коли АЗС, які мають різних власників та отримують пальне з різних джерел, зокрема й із-за кордону, одночасно вирішили підняти ціни. "За різким зростанням ціни нафтопродуктів може бути приховане бажання нафтотрейдерів заробити на традиційному збільшені попиту на пальне у весняно-літній період. Ми вже мали подібні ситуації і в 2006 році, і в 2008 році. Але тоді такі дії пояснювалися або значним зростанням світової ціни нафти, або різкими коливаннями курсу національної валюти. Жодного із цих чинників сьогодні немає. Ціна нафти виросла лише на кілька відсотків, а національна валюта останнім часом тільки міцнішає", - наголосив народний депутат, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

В.Петьовка переконаний, що потужні гравці намагаються прозондувати ринок та перевірити на міцність нову владу. "Після зміни уряду постачальники та продавці нафтопродуктів більше не мають жодних "моральних" зобов’язань перед владою. Крім того, вони намагаються з вигодою для себе скористатися змінами в новій адміністративній вертикалі, яка поки що більше зосереджена на кадрових питаннях", - впевнений політик.

Представник Єдиного Центру зазначив, що в умовах відкритої економіки важко вимагати для України особливої ціни на нафтопродукти. Однак, у будь-якому разі, вона має бути обґрунтованою та відповідати якісним показникам пального. Крім того, треба розуміти, що видатки на паливомастильні матеріали є вагомою складовою у собівартості продукції і їх збільшення може викликати ланцюгове подорожчання вітчизняних товарів. "Влада назвала одним із своїх основних пріоритетів забезпечення цінової стабільності. Врегулювання ситуації на ринку пального може стати першим серйозним випробуванням нового уряду на здатність втримати ситуацію під контролем", - вважає В.Петьовка.

Обговорити на форумі