друкувати


Богородчанські "аніматори" побували в Польщі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-20 11:19:03
Четверо Богородчанців взяли участь у проекті "Підготовка аніматорів у сільських місцевостях Західної України" під час 9-денної навчальної поїздки у Польщу. Також Україну представляли мешканці Тернопільської, Івано-Франківської та Закарпатської областей (всього - 23 особи).

У рамках проекту українці здійснили ряд поїздок по населених пунктах Польщі. Ознайомилися з адміністративним, економічним, соціальним, сільськогосподарським, туристичним, екологічним та культурним розвитком Кракова, гмін (адміністративного об’єднання кількох сіл) Вєлька Вєсь, Чорштин і Могільни, міст Закопани, Кальварія і Вадовіци, сіл Сромовце Вижне, Маньови та Вєнцковіци, які входять до Малопольського воєводства.

Так, під час візиту до Будинку соціальної допомоги і Товариства друзів Будинку соціальної допомоги у Вєнцковіцах українські аніматори були вражені умовами перебування підопічних у закладі. Палати психічнохворих людей укомплектовані сучасними меблями, телевізорами, а деякі з них - персональними комп’ютерами. У приміщенні Будинку соціальної допомоги є кімнати для відпочинку, терапії, тренажерний та актовий зали, капличка тощо. А ще на території цієї соціальної установи розміщений невеличкий зоопарк (з поні, ламою та іншими декоративними тваринами).

За словами директора Будинку соціальної допомоги і Товариства друзів Будинку соціальної допомоги на одного підопічного закладу у місяць витрачають понад дві з половиною тисячі польських злотих (що становить 7500 гривень). У подібній установі у Кракові ця цифра досягає 4 тисяч злотих (12 тисяч гривень) (!). Всього у закладі перебуває 149 психічнохворих людей. Їх доглядає персонал, що складає 93 особи загалом. Цікаво, що в одному воєводстві (області) нараховується близько 800 будинків соціальної допомоги, як державної, так і приватної форми власності, розрахованих на сім з половиною тисяч місць.

Наприкінці зустрічі підопічні Будинку соціальної допомоги і Товариства друзів Будинку соціальної допомоги продемонстрували гостям свої таланти у театральній постанові, а учасник Чоловічого камерного хору "Гармонія" Теребовлянського вищого училища культури Олег Якимів подарував привітним господарям кілька українських та польських пісень.

У гміні Вєлька Вєсь українці ознайомилися з адміністративним устроєм, системами оподаткування та соціальної допомоги у Польщі, відвідали сільську школу та зустрілися з представником Кола сільських господинь. Також мешканці західноукраїнських областей цікавилися співпрацею влади з молодіжними громадськими організаціями (яка у Польщі є обов’язковою і зафіксована у законодавстві), розвитком культури у сільських населених пунктах Малопольської воєводства, а також сортуванням та вивезенням сміття. Зокрема, учасникам проекту розповіли, що поляки сортують сміття за категоріями: "скло", "папір", "пластик", "попіл". Сміття певного виду кидають у спеціальні баки і їх відвозять на сміттєпереробні підприємства безкоштовно. Ті, хто не сортує сміття, платить за його вивіз - 30 злотих (близько 90 гривень) за 240 літрів. Так громадян Польщі привчають до культури прибирання. До речі, "великомасштабне" сміття (поламана побутова техніка, метал тощо) вивозять двічі на рік у певні дні.

Про процедуру вивозу сміття розповіли українцям і у туристично-розвиненій гміні Чорштин. Представники органів місцевого самоврядування навіть випускають окремий календар із зазначенням дат, коли будуть вивозити сміття певного виду. Їх видають усім туристам.

У Чорштині делегацію з нашої країни повели на екскурсію у спортивно-оздоровчий комплекс, на будівництво якого затратили 2 мільйони 200 тисяч євро (!). 50% цієї суми профінансував Європейський союз, 50% - мешканці гміни, яких є більше 7 тисяч чоловік. Загалом, у Чорштині в рік виділяють 80 тисяч злотих (180 тисяч гривень) на розвиток спорту. Частина коштів надходить із оподаткування приватних підприємців, які продають алкоголь (вони сплачують за торговий патент у місцеву казну 100 тисяч злотих (300 тисяч грн.) у рік).

А ще аніматорам продемонстрували приклади розвитку туризму у Польщі - відвезли на гірськолижний курорт, який має 4 траси (найбільша - 1 км 200 м, найменша - 100 м), до сільської садиби "Ясна", власники якої займаються агротуристичним господарством, а також до села Маньови, з якого переплавляють по річці Дунайці на невеличких човнах туристів, щоби ті насолодилися мальовничістю Польського національного парку.

У гміні Могільні українці побували на сміттєзвалищі та каналізаційно- переробному підприємстві. Їхні керівники розповіли про керування, сортування і збирання відходів.

Організатори проекту "Підготовка аніматорів у сільських місцевостях Західної України" - президент польської організації "Суспільство Відновлення Сільських Просторів "Село і Європа" Станіслава Сади, віцепрезидент цієї організації Томаш Гуздек, голова правління громадської організації "Молодіжний Громадський Центр "Еталон" Леся Гронець. Аніматори з захопленням оглядали архітектуру старовинного Кракова, подорожували до гірськолижного курорту Закопани, молилися у величних костелах у містечках Вадовіци (місце народження Папи Римського Іоана-Павла ІІ) та Кальварія.

Всі видатки взяли на себе Фундація ім. Стефана Баторего, польська програма "Схід-Захід" та українська "Схід-Схід: партнерство без кордонів", а також Міжнародний фонд "Відродження", який входить до мережі фундацій Інституту Відкритого Суспільства, заснованого Джорджем Соросом.

В результаті участі в проекті була створена західноукраїнська аніматорська мережа "Провісник надії", до якої ввійшли представники Чернівецької, Івано-Франківської, Тернопільської та Закарпатської областей. Мета діяльності аніматорів в Україні - активізація громадськості краю задля вирішення економічних, соціальних, культурних та інших проблем.

Джерело: Богородчанська молодіжна адміністрація
Обговорити на форумі