друкувати


Google може покинути Китай 10 квітня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-19 08:05:05
Міжнародна інтернет-корпорація Google Inc може оголосити про закриття китайського підрозділу 10 квітня, повідомило в п'ятницю агентство Bloomberg з посиланням китайські ЗМІ.

Google може оголосити про свій вихід з Китаю 22 березня, повідомило джерело в компанії Google China. Того ж дня Google може розкрити свої плани щодо співробітників компанії, що працюють в КНР. Разом з тим, офіційний представник токійського відділення Google Джессіка Поуелл відмовилася прокоментувати цю інформацію, передає "Інтерфакс".

Google кинув виклик уряду КНР в січні, заявивши про намір відкрити повний доступ до результатів пошуку в китайському сегменті Інтернету, включаючи такі чутливі для китайського керівництва питання, як Тибет та події на площі Тяньаньмень у Пекіні в 1989 році.

Обидві сторони дотепер ведуть переговори щодо врегулювання цього питання. Google після січневого заяви повідомив співробітникам китайського відділення, що у разі закриття вони отримають можливість перейти на роботу в штаб-кватрири корпорації в США або в інші відділення в АТР.

Очікується, що відхід Google з Китаю означатиме закриття пошукача google.cn, але не призведе до повного закриття бізнесу компанії в країні, наголошується в повідомленні газети. Разом з тим, за словами колишнього фінансового співробітника Google в АТР Пітера Лю, вихід пошуковика з КНР може призвести до того, що Google не зможе знову повернутися на китайський ринок інтернет-послуг.

На минулому тижні Financial Times з посиланням на джерело, близьке до адміністрації компанії, повідомила, що компанія Google розробила детальний план з виведення пошуковика з Китаю і "на 99,9%" готова виконати його, тому що переговори з урядом Китаю про умови роботи компанії зайшли в глухий кут.

Глава міністерства промисловості й інформаційних технологій Лі Ічжун заявив 12 березня: "Якщо Google робить кроки, які порушують китайські закони, вони будуть розцінюватися як недружні, як безвідповідальні, вони потягнуть за собою певні наслідки".

Китайський міністр відзначив, що Китай вітав би рішення Google залишитися, "яке могло би бути корисним для розвитку Інтернету в Китаї", зазначивши, що в даний час Google належить 30% китайського ринку пошукових послуг.

Джерело: Взгляд
Обговорити на форумі