друкувати


Переноска вантажів на чотириногих крокуючих роботах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-19 07:15:15
Компанія Boston Dynamics широко відома на ринку роботехніки завдяки своєму вдалому винаходу - чотириногому витривалому BigDog. Цей робот завбільшки з великого собаку покликаний стати гарною підмогою солдатам-піхотинцям - нею можна управляти, він слідує туди, куди направлять, і при цьому переносить корисні вантажі вагою до 136 кг на відстань 20 км зі швидкістю 6 км/ч.

У BigDog підвищена прохідність, без особливих труднощів він ходить по щебеню і кам'яним завалами, снігу і воді, навіть обледенілі поверхні не виведуть робота з ладу. Крім того, на особливу увагу заслуговує стійкість робота - він утримується на ногах і зберігає рівновагу навіть при сильних механічних поштовхах, не кажучи вже про сильні пориви вітру. Саме BigDog встановив світовий рекорд для транспортних засобів на ногах: він зміг пройти 20,5 км на одній заправці, не зупиняючись. Фахівці Boston Dynamics вже отримали замовлення на промислове виготовлення таких роботів від DARPA і Військово-морського флоту США на суму $ 32 млн.



Удосконалена версія робота отримає нову назву - LS3 (Legged Squad Support Systems). Крім того, роботу збільшать вантажопідйомність і навчать перестрибувати через перешкоди, обладнають камерами і модулем GPS. За допомогою комп'ютерної системи розпізнавання, робот буде йти за оператором, долаючи різні ландшафтні перешкоди. Він зможе і самостійно дістатися до заданого оператором місця, використовуючи мобільну платформу і систему GPS. Робот буде розрахований на перенесення 180 кілограмів вантажу. Запасу палива вистачить на 32 кілометри і 24 години пішого переміщення.

Для розвитку LS3, Boston Dynamics зібрала екстраординарну команду, що складається з інженерів і вчених від Boston Dynamics, Bell Helicopter, AAI Corporation, Carnegie Mellon, the Jet Propulsion Laboratory, and Woodward HRT. За контрактом до 2012 робот повинен бути вдосконалений для військового використання, включаючи здатність перейти вбрід водні перешкоди та працювати в гарячою, холодною, вологою, і брудної навколишньому середовищу.



Джерело: Новости технологий
Обговорити на форумі