друкувати


Податок на спадок - хто скільки повинен платити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-19 02:51:49
Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття у спадок коштів, майна та немайнових прав та ставки визначені у ст. 13 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб". Ставка податку, за якою має обчислюватись податок з доходу фізичної особи - спадкоємця залежить від ступеня споріднення з спадкодавцем, а також від об’єкта спадщини, тобто від родинних стосунків та виду спадщини.

При одержанні будь–яких об’єктів спадщини спадкоємцями, які є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, до вартості успадкованих об’єктів майна застосовується нульова ставка податку з доходів, тобто не оподатковуються. Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти, повідомляє відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Івано-Франківській області.

Також при одержанні об’єктів спадщини (крім об’єктів комерційної власності, сум страхового відшкодування, пенсійного вкладу) фізичними особами, які є інвалідами І групи, дітьми – сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, буде застосовуватися нульова ставка оподаткування незалежно від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця.

У разі одержання у 2009 році громадянами, які не належать до членів сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, об’єктів спадщини (кошти, рухоме чи нерухоме майно, майнові чи немайнові права), такі громадяни повинні задекларувати одержані доходи, тобто надати до державного податкового органу за місцем проживання декларацію про одержані протягом звітного року доходи у вигляді вартості успадкованих об’єктів. Термін подання декларації - не пізніше 31 березня 2010 року.

При отриманні спадщини від члена сім’ї не першого ступеня споріднення, оподаткування здійснюється за ставкою 5%, від спадкодавця - нерезидента – 15%.

Обговорити на форумі