друкувати


Нерухомість починає дорожчати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-19 02:45:20
На ринку житла нова тенденція — люди частіше почали обмінюватися нерухомістю. Продають через агентства квартири та просять відразу підшукати прийнятний варіант на таку або трохи вищу ціну. Аналітики нерухомості радять купувати квартири зараз. Бо ніби вартість житла досягла "дна". Із відновленням кредитування воно почне дорожчати.

— Ринок завис у повітрі, — розповідають в агентстві "Полтавська нерухомість". — Половина клієнтів чекає, що ціни падатимуть. Решта, що зростатимуть. Ні ті, ні інші не праві, бо ціни дійшли рівня 2006 року та зупинилися. Намітилася тенденція до зростання.

В агентстві говорять, багато полтавців продають квартири та купують будинки в приватному секторі. Людей приваблює, що там значно менша оплата за комунальні послуги, є присадибна ділянка.

Ціни на земельні ділянки в Полтаві суттєво знизилися порівняно з докризовими. Якщо 2008 року ділянка в мікрорайоні Половки коштувала $100 тис., то зараз за цю неї просять $30 тис.

Банки не поспішають відновлювати кредитування. Пропонують до 25% річних. Люди такі кредити брати остерігаються. Можуть звернутися до фінансової установи лише за незначною сумою, якої бракує.

Квартири в новобудовах купують неохоче. Більший попит на вторинному ринку житла.

— Нові будинки з тріщинами, багато в аварійному стані, — пояснюють в агентстві. — На Подолі була така ситуація, що люди з новобуду змушені були переїжджати на зйомні квартири, аби перезимувати, бо там не було опалення.

У Кременчуці найчастіше квартири обмінюють. Можуть дати невелику доплату за більшу площу.

— Якби в мене були гроші, купувала б квартиру зараз, — говорить працівниця агентства "101 квартал" у Кременчуці. — Завтра банки відновлять кредитування і ціни знову поповзуть угору.

Багато кременчужан продають квартири в місті та переїжджають у приміську зону. В агентстві кажуть, скупників квартир, які вкладали гроші в нерухомість, зараз немає.

У Лубнах ринок нерухомості малоактивний. За місяць тутешнє агентство може не продати жодної квартири.

— Продається лише дешеве житло — однокімнатні, двокімнатні квартири, невеликі будинки, інколи без зручностей, — розповідає Ігор Касьян з агентства нерухомості "Наш дім" у Лубнах. — У місті поширеним є чистий обмін, без доплат. У городян немає готівки. Трикімнатні квартири не запитують. Попит на землю відсутній, бо немає пропозиції. Земля в Лубнах — дефіцит.

У редакції миргородської рекламної газети "Моя газета" говорять, зросла кількість оголошень на обмін. Квартири міняють на будинки. Земельні ділянки — на іномарки, вантажні автомобілі.

— У квартирі за опалення треба платити 400 гривень, а в будинку 180 гривень набіжить за газ та за воду — копійки, — говорить співробітниця газети. — Люди переселяються туди, де вигідно.

У Пирятині на Гребінці ринок нерухомості тримається на киянах.

— У нас екологічно чиста зона. Через район проходить траса Київ–Харків. До столиці трохи більше сотні кілометрів, — розповідає власник агентства нерухомості "Перше Пирятинське" Євген Вовк. — Продаємо більше будинків. На сім проданих хат може бути одна квартира. Кияни продають житло в столиці та перебираються до райцентру.

Місцеві переказують, жителі Києва також скуповують хати на Пирятинщині. Ремонтують їх, проводять газ і воду та перепродують.

Євген Вовк не вірить у те, що з відновленням кредитування ціни на житло зростуть.

— Надто сильно з кредитами попеклися, — говорить фахівець. — Час повинен пройти, щоб люди почали довіряти банкам.

Найменший попит у райцентрі на 3- і 4-кімнатні квартири.

У Комсомольську найбільше купують однокімнатні та малосімейки. Великий попит на дешеве житло. У місті також найпопулярнішим є обмін помешкання. Заявок на купівлю землі немає.

Автор: Інна МОСКАЛЬЧУК, Газета.ua
Обговорити на форумі