друкувати


Чи може за платника податку заповнити декларацію інша особа?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-19 12:36:50
Згідно із п.18.5 ст.18 Закону України від 22 травня 2003 року №889-ІV "Про податок з доходів фізичних осіб" із змінами та доповненнями (далі – Закон) декларація заповнюється платником податку самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою таким платником податку здійснювати таке заповнення.

У разі коли уповноважена платником податку особа заповнює декларацію за винагороду або зобов'язана здійснювати таке заповнення, то така уповноважена особа несе відповідальність за порушення порядку заповнення або подання такої декларації на рівні відповідальності, визначеної законом для платника податку, а такий платник податку звільняється від зазначеної відповідальності, повідомляє відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Івано-Франківській області.

Зобов'язання щодо заповнення та подання декларації від імені платника податку можуть покладатися на таких інших, ніж платник податку, осіб.

А саме: на опікуна або піклувальника - щодо доходів, отриманих неповнолітньою або недієздатною особою; на спадкоємців (розпорядників майна, державних виконавців) - щодо доходів, отриманих протягом звітного податкового року платником податку, який помер; на державного виконавця, уповноваженого здійснювати заходи щодо забезпечення майнових претензій кредиторів платника податку, об'явленого в установленому порядку банкрутом.

У разі заповнення декларації іншою особою така декларація має містити інформацію про таку іншу особу на рівні інформації про платника податку.

Обговорити на форумі