друкувати


Юрій Андрухович відсвяткував 50-річчя з друзями в "Кавалєрці"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-19 11:10:46
На уродини Юрія Андруховича зібралися друзі, які супроводжували ювіляра у різні періоди життя. Судячи з кількості гостей, яких було до сотні, добрих споминів у Юрія Андруховича має бути чимало.

У суботу, 13 березня, на уродини Юрія Андруховича у нічному клубі "Кавалєрка" зібралися друзі і найближчі люди, які супроводжували ювіляра у різні періоди життя. Судячи з того, що гостей було до сотні, добрих споминів у Юрія Андруховича має бути чимало. А якими були часи і люди, розповідала спеціальна виставка світлин з життя Андруховича від народження і дотепер. Сам іменинник теж поринув у спогади і зачитав поетичну сповідь про прожиті ним півстоліття, яку написав у ніч перед забавою.

Серед запрошених - багато колег-письменників, які у повсякденному житті є просто добрими друзями. Привітати ювіляра прийшли Олександр Ірванець, Степан Процюк, Галина Петросаняк, Тарас Прохасько, Олександр Бойченко, Іван Ципердюк, Ольга Гнатюк. На жаль, не змогли прибути Юрій Іздрик та Віктор Неборак.

Подарунки підкреслювали не лише серйозність дати, але й особливе ставлення до ювіляра. Художник Мирослав Яремак увіковічнив на полотні рядок із вірша Юрія Андруховича "Пам'ятник", презентувавши картину із зображенням фалоса у пальто. "Нас на цоколі троє - четвертий на цоколі Фалос", - писав Андрухович у 1990-му про уявний пам'ятник членам літературного угруповання БУ-БА-БУ. Один із них, Сашко Ірванець, який впродовж вечора грав роль конферансьє, потішив усіх спеціально написаним есе про провідника вагону Юрія Ігоровича.

Друзі з Фундації "Короля Юрія", як алюзію на інший вірш поета, створили нову карту нашої області, яка, як виявляється, за формою нагадує Індію. Франківськ на ній розташований між Нілом Надвірнянським і Нілом Солотвинським. Сашко Бойченко із дружиною Юрка Ніною Андрухович присвятили імениннику пісню, Джон Сук із "Мертвого півня" подарував гітару. Від давнього друга Зіновія Шкутяка Юрію Андруховичу дісталася вишивана білим по білому сорочка.

Свою пошану у день ювілею письменнику виказав також Віктор Ющенко. У своєму привітанні екс-Президент підкреслив, що ім'я Юрія Андруховича стало символом української культури: "Без Вашої творчості вже неможливо уявити собі сучасну літературу. Бажаю Вам і надалі невичерпної енергії, постійного бажання творити та читачів, які б завжди відкривали у Ваших роботах нові світи", - побажав Віктор Ющенко.

А поки одні гості розважалися, іншим доводилося працювати. Цілий вечір грала добра жива музика у виконанні давніх друзів. Спеціально на ювілей Юрка Андруховича у повному складі прибув гурт "Мертвий півень". Музиканти разом з іменинником заспівали чимало старих пісень, тексти яких переважно він і створив. Повноцінний концерт відіграла улюблена усіма "Перкалаба".

Гостилися по-домашньому. На шведському столі - канапки із салом, різноманітні салати, налисники з картоплею та грибами, м'ясні нарізки та багато інших смаколиків. Запивати пропонувалося горілкою, червоним сухим та віскі, яке, як шкодують тепер гості, тоді так і не допили. Може, дочекається до наступного ювілею? Адже роки не псують ні добрих людей, ні доброго напою.

Автор: Наталка ГОЛОМІДОВА, Галицький Кореспондент
Обговорити на форумі