друкувати


За два роки меблі, виготовлені в Україні, подорожчали на третину

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-18 07:26:51
— Ми виготовляємо на замовлення меблі італійського дизайну. Їх від імпортних не відрізнити. А ціна в кілька разів нижча. Недавно зробили на замовлення диван, — розповідає Ростислав Прядко, менеджер столичної фабрики "Меблі стиль".

Він показує меблі своєї фабрики на виставці, що відбулася минулого тижня у виставковому центрі на столичній вул. Салютній.

— Ми роздивлялися італійські зразки. Покупці платять більше тільки за бренд, — каже Прядко.

Кухонний набір італійської фірми "Заппалорто" на виставці пропонують за 211,9 тис. грн. Шафки з чорними дверцятами зроблені з ясеня, каштану та тюльпанового дерева. Їхній дизайн нагадує старовинні регалії. Дерево пофарбоване так, що має вигляд витертого із часом. Стільниці — з рожевого каменю травертину. Вбудовані газова плита, духовка та холодильник входять у ціну.

Кухню з деревини українського виробництва можна купити від 3,5 тис. грн.

За два роки меблі, виготовлені в Україні, подорожчали на третину, порахував Ростислав Прядко.

— Оббивочну тканину ми завозимо з Туреччини. Це найдорожчий складник. Там ціни не зросли. Але ми розплачуємося доларами, а в Україні продаємо за гривні. Долар подорожчав, тому піднялися ціни на меблі. Решту складових — деревину, поліуретан, пружинні блоки — виготовляють в Україні. Вони подорожчали на 1–2 проценти. Звичайний диван, який 2008-го коштував 2 тисячі гривень, подорожчав до 2,7 тисячі. Зараз меблі купують набагато менше, ніж рік-два тому.

Автор: Юлія ГРЕЧКА, Газета.ua
Обговорити на форумі