друкувати


Бібліофіли купляють іншомовну літературу в… магазинах стокового одягу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-18 04:41:14
Весняне потепління повернуло на вулиці міста жебраків. Лише за минулий тиждень правоохоронці затримали 4-х мешканок Закарпатської області, котрі просили в перехожих грошей.

Кеті Келлі, Маргарет Дікінсон, Нора Робертс – ці та багато інших прізвищ заповнили інтернет, ними перевантажені пошукові системи, про них запитують у книгарнях і букіністах…

А івано-франківські читачі купують їх… у магазинах одягу, що був у вжитку. Тут все продається на вагу і на кожен день тижня передбачена своя ціна. Усі ці правила стосуються і книжок, і відеокасет, і взагалі будь-яких речей, що продаються в стокових магазинах. Романи, повісті, збірки оповідань та поезій, хоча і не нові, та в досить хорошому стані. Поскладані у стопку в кутку біля примірочної, вони нагадують пакунки зібраної для здачі макулатури.

"По чому книги?" – запитую повнуватої статури продавщицю, яка назвалася Катериною Петрівною. – "Давайте сюди – зважимо" - відповідає та. "У нас все на вагу – і одяг, і іграшки, і книги, – продовжує пані Катерина, помічаючи мій здивований погляд, – вчора, наприклад, прийшла жіночка, зважила цілу кипу книжок – аж на 7 кілограмів, хоча день був не дуже дешевий".

Книги переважно англійською, хоча є й німецькою, і французькою. Здавалось би: хто їх читатиме? Та ні. Попит, виявляється, є: викладачі та студенти-лінгвісти, просто поціновувачі іноземної літератури в оригіналі – усі заходять до секонд-хендів поживитися так би мовити новинками, тим більше що в книгарнях західної літератури мовою оригіналу майже нема. "От, купила вже третій роман, – говорить "Експресу" мешканка Івано-Франківська Людмила Кравчук, – Я, за спеціальністю, філолог англійської мови, але зараз у відпустці по догляду за дитиною. Самі знаєте, як в таких умовах втрачаються знання і практика спілкування іноземною, а вони в моїй роботі дуже важливі. Шукала подібні книжки в книгарнях, букіністі, на вуличних розкладках – марно. А тут випадково зайшла приглянути собі щось з одягу – і от…"

Докотились! – хочеться вигнути, висловивши в такий спосіб свої враження від побаченого і почутого. А зрештою, для багатьох сучасних івано-франківців це єдиний спосіб доторкнутись до цінностей світової літератури. Зважаючи на той факт, що для переважної їх більшості секонд-хенд давно вже став основним джерелом "оновлення" гардеробу, може це і добре, що саме там вони стикаються з творами сучасних і класичних майстрів слова – отже інтелект нації зростатиме.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі