друкувати


Депресію вилікувати легко

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-18 03:31:44
Депресія - достатньо поширене захворювання, обтяжливі симптоми якого відчувають впродовж життя не менш як 10-15% жителів нашої планети. Частота проявів депресії зростає з віком, причому жінки хворіють частіше, ніж чоловіки. Із кожним роком ситуація погіршується. За прогнозами Всесвітньої організації психіатрів, до 2010 року депресія буде найпоширенішим захворюванням, що приводить до недієздатності.

Із приводу депресії існує безліч міфів.

Важливо знати, що депресія не є:
- ознакою слабкості,
- покаранням за те, що ви погана людина,
- приводом для відчуття провини.

Пам'ятайте, що це не ваша слабкість і не ваша вина. Депресія - недуга, яка може вразити будь-яку людину в найнесподіваніший момент.

Багато хто думає, що депресія пройде, якщо зробити над собою зусилля, про все думати в позитивному ключі й більше бувати на людях. На жаль, це не так. Депресія є серйозним і складним захворюванням, яке само не минає. І подібно до інших хвороб, вимагає спеціального лікування. Нерозуміння цього призводить до того, що людина, яку спіткала депресія, відчуває себе безпорадною та ізольованою від суспільства.

Основна причина виникнення депресії полягає в порушенні балансу хімічного механізму передачі нервових імпульсів від нервових закінчень іншим клітинам - нервовим, м'язовим, ендокринним за допомогою медіаторів (трансміттерів) - ендогенних субстанцій, що виконують функцію хімічних посередників у процесі передачі нервового імпульсу від нейрона до іншої клітини. Індивідуальні риси особистості, а також життєві ситуації, що викликають стрес, можуть підсилити дисбаланс, спровокувати і посилити дисрегуляцію мозкових функцій.

Депресія може розладнати всі аспекти людського життя, включаючи міжособистісні стосунки, відняти радість від занять улюбленими справами або вільного проведення часу, аж до відсутності бажання працювати і взагалі жити.

Наслідки депресії, залишеної без належного лікування, можуть стати катастрофічними. Адже за статистикою, щорічно до 20% хворих депресією чинять самогубство. Ефективне лікування могло б запобігти багатьом із цих смертей.

Не ризикуйте своїм життям!

Сучасна медицина має у своєму розпорядженні ряд препаратів для успішного лікування депресії в переважній більшості випадків. Візит до лікаря, який зможе поставити правильний діагноз, повинен бути першим кроком на шляху до одужання.

Однією з особливостей депресії є те, що не можна знайти навіть двох пацієнтів з абсолютно однаковими проявами цього захворювання, що заважає встановленню діагнозу. Проте, потрібно знати найбільш поширені симптоми:
- дратівливість,
- відчуття провини і/або безпорадності,
- неспокій або страх,
- неможливість сконцентрувати увагу або ухвалити рішення,
- погіршення апетиту,
- втрата інтересу до свого зовнішнього вигляду, улюблених занять,
- безсоння, пробудження вночі та неспроможність заснути знову,
- труднощі вставання вранці,
- постійне відчуття втоми, втрата енергії, зміна ваги тіла.

Ефективне лікування депресії зазвичай полягає в прийомі лікарських засобів у комбінації з психотерапією. Оскільки симптоми захворювання в пацієнтів, як правило, відрізняються, досвідчений лікар-психотерапевт із безлічі ефективних препаратів для зняття депресії - антидепресантів- зможе підібрати найкращі для лікування конкретного пацієнта.

Депресія - захворювання важке для розуміння членами вашої сім'ї та вашими друзями. Їм здається дивним, що людина, яку вони знають і люблять, стає дратівливою, ні до чого і ні до кого не виявляє цікавості. Навколишні навіть можуть відчути себе знехтуваними, якщо ви у черговий раз відхилите їх пропозицію зайнятися якою-небудь корисною діяльністю.

Вашим близьким важливо розуміти, що депресія, не дивлячись на серйозність захворювання, піддається успішному лікуванню. Вони також повинні усвідомлювати, що для повного одужання вам буде потрібний якийсь час.

Якщо після прочитання цієї статті ви виявите в себе симптоми депресії, не відкладайте візит до лікаря. Спішіть знайти втрачене здоров'я!

Кваліфіковану консультацію психотерапевта можна отримати в Нейроцентрі при міській клінічній лікарні N1, тел.: (044) 331 06 325.

Джерело: Газета.ua
Обговорити на форумі