друкувати


Герпес передається через помаду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-18 03:02:23
Майже половину життя 49-річна Олена Любінська з Кіровоградщини пересувається на візку. Ноги почали боліти у 27 років, після народження другої дитини. Лікарі не могли знайти причину. Лише два роки тому Олені поставили діагноз — герпес.

— І де я тільки не лікувалася. В інститутах в Одесі, Києві, Москві, — розповідає. — Казали, ревматоїдний поліартрит, коксеоартроз, але чим допомогти, не знали. Лише збивали температуру. Робила всякі примочки, мазі. Навіть їздила до Кашпіровського. А два роки тому на пальцях ніг почали гнити нігті. Зробила аналіз крові. Знайшли герпес і цитомегаловірус. Ці віруси могли запустити розвиток поліартриту. Лікування не призначили, бо в мене недокрів’я, сильних ліків можу не перенести. У сина Ігоря, 22 роки, теж знайшли ці віруси. У нього часті алергії й висипання по обличчю та тілу. Постійно лікується від алергії.

— Віруси сприяють розвитку артритів. Недугу можуть спричинити також гепатит, інфекції носа та сечостатевої системи, — каже головний лікар Клініки сучасної ревматології Семен Тер-Вартаньян, 58 років.

Герпес у киянки Оксани, 31 рік, висипає майже щомісяця. Вірус уражає губи, ніс, очі.

— Мене заразив тато в дитинстві. Цілував у щоки, коли мав висипи на губах. А маленьких дітей можна лише в попу цілувати. Гормональні креми застосовувати не хочу, вони викликають звикання. Заспокоюю шкіру феністил-гелем, він без гормонів.

23-річна Ірина з Києва підхопила герпес, коли вибирала помаду в магазині.

— Була у "Л’Ореалі". Щоби вгадати з кольором, там дають малюватися пробниками. Перепробувала їх із десяток. Після цього з губ тиждень не сходив герпес.

Із рота вірус може перейти на геніталії при оральних сексуальних контактах.

— Герпес передається через слину і генітальні виділення. І не лише тоді, коли у хворого є висипання. Навіть людина з чистою шкірою може бути носієм герпесу, — каже 34-річна Анна Косянчук, терапевт Київського військового госпіталю. — Недуга активізується, коли імунна система ослаблена. Профілактичних вакцин не існує, тому єдиний захист — зміцнення організму. Носіями вірусу є 70 відсотків людей. Але в більшості він наче спить. Поселяється у нервових вузликах, тому першим проявом хвороби є свербіж. Змажте цю ділянку кремом "Ацикловір" чи "Герпевір". Препарати у таблетках вірус не вбивають, лише пригнічують.

Герпес визначають за допомогою аналізу крові з вени. Це коштує 60–100 грн. Найнебезпечніша недуга для вагітних. Через вірус дитина може мати вади розвитку.

Різновид герпесу — цитомегаловірус — небезпечний тим, що пришвидшує ріст ракових клітин.

— Цитомегаловірус уражає 50 відсотків людей до 35 років. Багато хто не знає, що є носіями цієї інфекції, оскільки її симптоми невиражені. Для здорових людей вірус не має загрози. Лише для тих, в кого ослаблений імунітет, — говорить лікар Чарльз Коббс, 46 років, із Каліфорнійського тихоокеанського медичного центру.

Автор: Валентина БУЗКОВА, Газета.ua
Обговорити на форумі