друкувати


Майже 5 тисяч прикарпатців подали декларацію про доходи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-17 10:55:13
4979 тисяч прикарпатців уже задекларували свої доходи, отримані в 2009 році. Про це в Івано-Франківському прес-клубі реформ журналістам повідомила заступник голови ДПА в області Христина Будзяновська.

За словами Христини Іванівни, незважаючи на те, що 2009 рік був доволі складним та напруженим для економіки держави загалом, цьогоріч у порівнянні з минулим роком кількість декларантів зросла. Це засвідчує те, що громадянська свідомість прикарпатців на доволі високому рівні: "Є розуміння громадськості у необхідності декларування доходів. Відтак, можна розраховувати на суттєву підмогу даного податку у формуванні дохідної частини місцевих бюджетів. А це, безперечно, забезпечить своєчасну виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери, соціальний захист незахищених верств населення та численні витрати на розвиток інших потреб громади", повідомляє відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Івано-Франківській області.

Податківці нагадають, що деклараційна кампанія в Україні регламентується Законом України "Про податок з доходів фізичних осіб". Відповідно, декларуванню підлягають усі види доходів, отримані того річ громадянами, з яких не було сплачено податку. До таких доходів відносяться: доходи від нерезидентів (іноземні доходи); доходи від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав та інше); доходи від надання майна в оренду фізичним особам; доходи, отримані від фізичних осіб, які не є суб’єктами підприємницької діяльності; доходи у вигляді спадщини та подарунків; доходи від виграшів в азартні ігри; нецільова благодійна допомога у розмірі понад 940 грн.

Подати річну податкову декларацію зобов’язані також ті, хто здійснював незалежну професійну діяльність, зокрема нотаріуси, адвокати, лікарі, аудитори, оцінщики та ін.

Особливість цьогорічної кампанії декларування, зауважила Христина Будзяновська, зумовлена прийняттям антикризових законодавчих заходів, згідно з якими декларуванню підлягає сума простроченої кредиторської заборгованості платника податку, більша як 334,5 грн, тобто перевищує 50 % місячного прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня звітного податкового року. Це стосується фізичних осіб-боржників, у яких, починаючи з 24 листопада 2009 року, минув строк позовної давності щодо заборгованості перед кредиторами.

Щороку податківцями активно проводиться пропаганда податкової культури населення та масово-роз’яснювальна робота щодо перебігу та особливостей кампанії декларування доходів громадян. Особлива увага, враховуючи туристичну специфіку регіону, приділяється такому виду доходів, яка здача в найм житла. Винятком не став і 2010 рік, відтак уже є й певні результати. Як стверджує заступник голови ДПА в Івано-Франківській області, категорія громадян, яка декларує саме такі види доходу, з року в рік збільшується.

Цікавило на прес-конференції журналістів також і питання громадської свідомості тих, хто отримує доходи закордоном, адже тема заробітчанства залишається й надалі актуальною для Прикарпаття. Як стверджує Христина Іванівна, і тут є позитивна динаміка. Щороку кількість декларантів, які показують доходи, отримані від нерезидентів зростає. Як позитивний фактор також слід відзначити що більшість наших громадян на сьогодні легально працюють закордоном, й відповідно до законодавства про уникнення подвійного законодавства вони сплачують податки у тій державі, в якій працюють. Проте обов’язковість декларування в Україні все ж залишається за ними.

Є також певна категорія громадян, які мають право подати декларацію для отримання податкового кредиту, тобто повернути частину сплаченого із заробітної плати податку з доходів. Скористатися ним можуть ті громадяни, які у 2009 році понесли витрати на навчання, перераховували недержавні пенсійні або благодійні внески, сплачували проценти за іпотечним житловим кредитом чи понесли витрати на всиновлення дітей. Практика показує, що найчастіше прикарпатці включають до податкового кредиту витрати на сплату вартості свого навчання, навчання дітей або когось з подружжя.

Загалом основний пік деклараційної кампанії, коментує Христина Ьудзяновська, традиційно припадає на другу половину березня. Тому, власне для зручності громадян, економії часу декларантів та для запобігання черг, у податкових інспекціях введуть спецрежим роботи, а саме: податківці працюватимуть у вихідні та святкові дні, також буде подовжено тривалість робочого дня. Консультацію щодо особливостей кампанії та щодо порядку заповнення декларації, як і сам бланк, можна отримати у будь-якій податковій інспекції області безкоштовно. Також для отримання відповіді на запитання можна скористатися послугами інформаційно-довідкового Департаменту ДПС України (тел. 0-800-501-007 - безкоштовно для стаціонарних телефонів), чи почерпнути необхідну інформацію зі сторінок офіційних веб-сайтів податкових служб.

Податківці сподіваються на свідомість громадян, та повагу останніх до Закону й нагадують, що виконати свій конституційний обов’язок перед державою та подати декларацію про доходи громадяни можуть до 1 квітня 2010 року.

Обговорити на форумі