друкувати


Nokia патентує технологію самопідзарядки акумуляторів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-16 05:31:54
Компанія Nokia запатентувала нову технологію, яка дозволить значно продовжити час автономної роботи мобільних пристроїв, за рахунок перетворення кінетичної енергії в електричну.

Принцип роботи генератора, на прикладі мобільного телефону, являє собою наступну схему: плата і акумулятор розташовується на жорсткій рамці, прикріпленій до корпусу мобільного телефону за допомогою одного або декількох п'єзоелектричних елементів. Таким чином будь-які переміщення і коливання рухомого відсіку викликають генерацію електричних зарядів. Даний заряд знімається і надходить в контролер, який потім перенаправляє отриману електричну енергію в акумуляторну батарею. Навряд чи це замінить повноцінну зарядку пристрою від мережі, але час роботи в автономному режимі продовжить однозначно. На жаль, на даний момент це всього лише патентна заявка і насправді може пройти чимало років, перш ніж ми побачимо працездатний телефон Nokia, що заряджається за допомогою кінетичної енергії або п'єзоелектрики, повідомляє Новости технологий.

Раніше для продовження часу автономної роботи мобільних телефонів пропонувалося використовувати сонячні батареї. Зокрема, такі мобільники були випущені компаніями Samsung і LG. Однак даний спосіб підзарядки акумулятора не універсальний, так як виникає залежність від погоди.

Інша цікава розробка була запропонована японською компанією NEC. Вона презентувала прототип пульта дистанційного керування до телевізора або будь-якої іншої побутової техніки, який працював без батарейок. Необхідна енергія вироблялася за допомогою мініатюрного генератора, який перетворював на електричну енергію вібрацію, що виникає в результаті натиснення клавіш на пульті.

Обговорити на форумі