друкувати


Померзнемо через борги?!.

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-16 03:55:40
Ще до кінця опалювального сезону Прикрапаття може залишитися без газу. Причина - майже 100-мільйонний борг області за теплопостачання.

"Найменше проплат було у січні, коли люди масово святкували, а область не мала грошей для розрахунку з постачальниками, - зазначає заступник голови івано-франківської ОДА Тарас Парфан. – Наразі борг скоротився на три мільйони. Найкритичніша ситуація в обласному центрі, борг якого становить 85 відсотків від цих ста мільйонів".

Отож, якщо керівництво "Івано-Франківськтеплокомуненерго" не розпочне заплановані реформи та не проведе, роботу з повернення боргів, місто отримає чергові проблеми і не отримає лімітів на газ і вже до кінця року тепло з осель мешканців може зникнути, що би там не говорили чиновники, які зараз запевняють, що ніяких відключень не буде. Для успішної роботи івано-франківського підприємства треба ще провести заміну мереж і повну модернізацію котлів та котелень.

Чималу проблему становить і тарифна політика. "Держава повинна визначитися - що таке тариф та хто його формує, - продовжує пан Парфан. – На жаль, але на тарифи чомусь впливає політичний чинник. Як тільки тариф буде послугою для населення, а не політичною складовою, тоді в ДП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" почнуться реформи". Окрім того, у міжопалювальний сезон уряд мав би прийняти серйозні зміни, які могли змінити ситуацію з цінами, адже в попередні роки газ для комунальних підприємств теплоенергетики надавався в кредит.

У свою чергу керівник "Івано-Франківськтеплокомуненерго" Ігор Прокопів каже, що й справді проблеми існують. Борг за газ від початку опалювального сезону й донині збільшився на 36 мільйонів і становить понад 73 мільйони. Понад мільйон боргує КЕЧ, нічого не платить і ЖЕО №4, де заблоковані рахунки. Усього борг ЖЕО становить 70-80 відсотків від усього боргу. "Із боржниками ми боремося радикально, - розповідає пан Прокопів, - уже були проведено часткові відключення окремих гуртожитків та підприємств, постійно ведеться робота з населенням. Сподіваємося, що, як і кожного року, в наступні місяці борг зменшуватиметься, а в міжсезоння люди щоразу більше погашатимуть свої борги. А прийняття бюджету дозволить виплатити і компенсації". Міський керівник таки сподівається, що івано-франківці таки будуть з газом.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі