друкувати


В Сімферополі відкрився центр української книги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-16 12:11:22
В Сімферополі відкрився перший в автономній республіці Виставково-презентаційний центр української книги. Він же взяв на себе функції не лише пропаганди українського книговидавництва, але й звичайної книжкової крамниці. Теж єдиної, до речі, на півострові, де переважає україномовний продукт.

Зараз у Виставково-презентаційному центрі, що розташувався в одній кімнаті розміром 24 квадратних метра, – лише кілька сотень книг, частина з яких представлена тільки виставковими екземплярами. Але ініціатор його відкриття, директор кримського державного видавництва "Таврія" Андрій Щекун каже, що це лише Андрій Щекун, директор кримського державного видавництва "Таврія" початок, повідомляє Радіо Свобода.

Зараз тут книги тільки 5-6 українських видавництв, але є вже домовленість із п’ятьма десятками, причому, реалізовуватиметься їхня продукція тут за прийнятними цінами, за помірним відсотком рентабельності. Андрій Щекун каже, що вже зараз тут представлена дитяча, художня, краєзнавча, наукова і духовна література та її асортимент розширюватиметься.

У Центрі також проводитимуться презентації, круглі столи та інші заходи, присвячені книговиданню, розвитку українського письменства та мови. Вже ближчими днями тут пройде літературний вечір, присвячений ювілею видатної української поетеси Ліни Костенко.

Попит є, потрібна пропозиція

За даними експертів книготоргової справи, зараз в книжкових крамницях всеукраїнських мереж у Криму україномовна продукція за асортиментом і накладами не перевищує одного-півтора відсотка, водночас, у місцевих крамницях мережі "Крим-книга" – немає і пів відсотка. Тоді як попит на таку література в автономії існує, стверджує Андрій Щекун. Він розповів Радіо Свобода, що кримчани скаржилися на невеликий асортимент україномовної книги в кримських книгарнях, на те, що змушені потрібну літературу купувати в Києві, інших регіонах України, замовляти у родичів чи через інтернет-торгівлю.

За словами Андрія Щекуна, ідея дистрибуції української книги в Криму у нього зародилася, ще кілька років тому, коли він, молодий батько та активіст бахчисарайської громадської організації "Український дім" шукав у місцевих крамницях дитячу Виставково-презентаційний центр української книги в Сімферополі україномовну літературу для своїх синів. Виставково-презентаційний центр української книги в Сімферополі Не знайшовши нічого ні в Бахчисараї, ні в Сімферополі, спробував сам змінити ситуацію. Спершу допомогла програма Посольства Королівства Нідерландів МАТРА, а згодом він виграв конкурс та очолив державне видавництво "Таврія", і саме воно створило цей Виставково-презентаційний центр української книги.

До речі, розголос про його створення дійшов і кримських верхів. За придбанням україномовної літератури тут помітили кількох впливових кримських депутатів та урядовців. А на відкритті Центру минулого тижня побував народний депутат України із Севастополя Вадим Колісниченко, один з найбільш відомих проросійських політиків у Партії регіонів.

Обговорити на форумі