друкувати


Відбулися збори Об’єднання громадських організацій Коломийщини "Коло"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-16 11:57:16
Чи є сенс рухатися до єдиних цілей пообіч, а не пліч-о-пліч? Під таким девізом пройшло чергове зібрання Об’єднання громадських організацій Коломийщини "Коло", яке відбулося 12.03.2010 в приміщенні готелю "Писанка". Більше 30 громадських активістів, лідерів об’єднань громадян та журналістів обговорили результати попередньої діяльності та виклики майбутнього.

Об’єднання "Коло" було створено у 2005 році, щоб вирішувати суміжні проблеми разом. Воно було засновано, як майданчик для обговорення ідей лідерів громадських організацій і залучення спільних ресурсів для їх втілення.

Основним проектом об’єднання була співпраця з місцевою владою, оскільки однією із найбільших перешкод для діяльності неприбуткових організацій була відсутність кооперації та підтримки з боку влади.

Розуміючи перманентність цієї проблеми, перед місцевими виборами 2006-го року об’єднанням з усіма кандидатами на посаду голови міста було укладено договір про співпрацю у разі перемоги. Уклав цей договір і п. Овчаренко – нині діючий голова міста Коломия. Предметом договору стали наступні зобов’язання:

1. Провести повну інвентаризацію майна громади і ознайомити з результатами громадськість через засоби масової інформації та громадські слухання.

2. На протязі трьох місяців розробити проект розвитку міста Коломиї та винести його на громадське обговорення.

3. Сприяти в обговоренні та затвердженні Статуту територіальної громади міста Коломиї.

4. Визнавати рішення, резолюції, тощо, які винесені на громадських слуханнях обов’язковими до виконання.

5. Один раз в квартал звітуватись перед громадою міста Коломиї про пророблену роботу органів місцевого самоврядування міста Коломиї.

6. Виконувати свою передвиборну програму чи інші обіцянки донесені до жителів міста Коломиї через засоби масової інформації та у інших формах.

Нажаль положення договору виконано не було по різних причинах, тому об’єднання вирішило зайняти активну позицію стосовно реалізації даних громадськості передвиборних обіцянок.

Для реалізації першого пункту договору – "Провести повну інвентаризацію майна громади і ознайомити з результатами громадськість" – було вирішено зібрати підписи під заявою наступного змісту:

"Просимо оприлюднити на веб-сайті Коломийської міської ради результати інвентаризації комунального майна міста Коломия, а також всі рішення щодо розпорядження комунальним майном, прийняті під час роботи теперішнього скликання Коломийської міської ради всіма суб’єктами, що здійснювали таке розпорядження".

Також прийнято рішення витребувати від місцевої влади усний звіт щодо цього питання на громадських слуханнях, а його результати висвітлити у місцевій пресі.

Темою наступних зборів громадських активістів визначено розгляд доцільності ініціювання розробки довгострокової стратегії розвитку міста та прийняття Статуту територіальної громади міста Коломия - документу, що врегульовує механізми співпраці влади та громади, а також інструменти громадського контролю за діяльністю влади.

Обговорити на форумі