друкувати


В Україні наростають протести проти призначення Д.Табачника міністром

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-16 10:02:54
В Україні наростають протести проти призначення Дмитра Табачника міністром освіти та науки. Івано-Франківська обласна Рада закликала Президента, прем'єр-міністра та голову Верховної Ради усунути Табачника від керівництва освітою за, як сказано в ухваленому облрадою зверненні, його "українофобські погляди".

Протест депутатів викликали зокрема заяви Табачника про черговий перегляд історії України, про зміну мовної концепції в освіті і, нарешті, спробу ліквідувати зовнішнє незалежне оцінювання знань учнів.

Збір підписів за відставку Табачника розпочали і львівські студенти, зібравшись у понеділок зранку у центрі міста з плакатами "Геть україножера". Низка політичних партій у Львові також збирають підписи, а обласна рада запланувала на 17 березня позачергове засідання з того питання.

Хто за відставку Табачника?

Наприкінці минулого тижня у Верховній Раді зареєстровано постанову про звільнення Дмитра Табачника з посади міністра освіти.

Рух за відставку щойно призначеного міністра почала в парламенті депутатська група "За Україну". За словами її лідера В'ячеслава Кириленка, Табачник, не має права керувати українською освітою та наукою, оскільки чимало його висловлювань і публікацій, мають, на думку депутата, антиукраїнський характер.

Підписи за відставку Табачника почали збирати і під інтернетівською петицією з назвою Маніфест інтелектуального спротиву.

На всіх міністрів щойно сформованого Януковичем та Азаровим уряду не випало стільки негативу, як на одного міністра освіти та науки Дмитра Табачника.

Багато дотичних до тієї галузі життя людей, серед яких і колишній гуманітарний віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко, назвали це призначення шоком.

"Числені писання і висловлювання цього (з дозволу сказати) міністра освіти і науки прямо заперечували територіальну цілісніть України, принижували честь і гідність українського народу, а також закликали до порушення єдності української нації".

Втім не лише опонентів, а й захисників, Дмитрові Табачнику не бракує. Серед них і новий лідер фракції партії регіонів Олександр Єфремов.

"Це ще треба подивитися, чия позиція українська, а чия - антиукраїнська. Багато тих, хто нині заявляє про українську позицію, роблять все для того, аби зруйнувати нашу державу".

Дмитро Табачник - не новачок!

Упродовж двох прем'єрських термінів Януковича він двічі був віце-прем'єром, який відповідав за культуру, науку та освіту. Залишався на тій посаді попри кілька громадських кампаній за його звільнення через як вважали, його антиукраїнську позицію.

Безрезультатним виявилося і торішнє звернення депутатів низки обласних рад до Генерального прокурора з вимогою притягти до кримінальної відповідальності народного депутата Дмитра Табачника за його тези в російській газеті «Известия», що, на думку ініціаторів звернення, посягають на територіальну цілісність України.

Гнів депутатів викликала стаття Табачника "Від Ріббентропа до Майдану".

"...галичани практично не мають нічого спільного з народом Великої України ні в ментальному, ні у професійному, ні в лінгвістичному, ні в політичному плані. У нас різні вороги і союзники. Навіть більше. Наші союзники і навіть брати - їхні вороги, а їхні "герої" (Бандера, Шухевич) для нас - убивці, зрадники та посібники гітлерівських катів".

Це лише один із недавніх висновків про українську історію доктора історичних наук Дмитра Табачника, призначення якого на посаду міністра освіти і науки чимало українських інтелектуалів вже назвали ляпасом президента Януковича всьому українству.

Як поведеться Верховна Рада?

Ініціатор проекту парламентської постанови про звільнення Табачника з посади міністра освіти Вячеслав Кириленко не виключає, що у Верховній Раді може набратися потрібна для цього кількість голосів.

Підставою для такого оптимізму депутат називає непрості стосунки новопризначеного міністра з впливовими представниками найближчого оточення Януковича Борисом Колесниковим та Ганною Герман.

Герман, зокрема, сама визнала, що зашкодила призначенню Табачника на посаду віце-прем'єра. Однак міністерське крісло йому все ж таки дісталося. Чи означає це, що за Табачником стоїть хтось ще впливовіший, аніж ті, хто у команді Януковича його недолюблює?

Ось що думає з цього приводу політичний оглядач Сергій Руденко.

"Я думаю, що за Табачником стоїть не хтось інший, як президент нинішній Віктор Янукович, тому що Віктор Янукович дуже цінує відданість і командність людей, які з ним працюють. Хочу нагадати, що 25 листопада 2004 року, коли Верховний Суд України заборонив публікацію інформації Центральної Виборчої Комісії про визнання перемоги Януковича на президентських виборах, саме Дмитро Табачник (тодішній віце-прем'єр) та Анатолій Толстоухов (тодішній міністр Кабінету міністрів) підписали до друку верстку газети "Урядовий кур'єр", в якій було опублікоавно інформацію про ЦВК. І хоч газета не вийшла, але та відданість і та затятість, із якою Табачник та Толстоухов намагалися вплинути на завершення виборчої кампанії 2004 року, очевидно, допомогла Дмитру Володимировичу утриматися у стані регіоналів на дуже непоганих позиціях".

Інші аналітики не виключають, що призначенням Табачника, якого опозиція звинувачує в антиукраїнській налаштованості, є таким собі "подарунком" Москві взамін за ще недавно (перед виборами) обіцяне Януковичем надання російській мові статусу другої державної. Прийшовши до влади, регіонали заявили, що нині те питання не на часі.

Автор: Ольга Бурда, Радіо Свобода
Обговорити на форумі