друкувати


В.Ющенко: Демократи не повинні йти лжедорогами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-15 04:36:43
Днями екс-президент України Віктор Ющенко відвідав Львів в рамках відзначення 196-х роковин від дня народження Тараса Шевченка. Його перебування складалося з трьох частин: покладання квітів до пам’ятника великого Кобзаря, зустрічі з галицькою інтелігенцією та круглого столу з представниками ЗМІ західних регіонів. Під час візиту Ющенко порушив питання мови, пріоритетності національних інтересів та консолідації патріотичних сил, конституційності ухвалення рішень щодо формування коаліції тощо.

Як зазначив третій президент, місія його приїзду — це практичний крок до об’єднання навколо чітких національних цінностей: "...повинна бути одна історія, одна мова, одна Церква, одні герої". Консолідація патріотичних сил — ось питання номер один для Віктора Ющенка. "Нині — той час, коли українці повинні бути єдиними, а демократичні сили не повинні йти лжедорогами. Є два варіанти для консолідації: навколо персони, але це помилка 2004 року, і навколо національної ідеї", — заявив він.

Також Ющенко виступив на захист свого указу щодо присвоєння звання Героїв України Степанові Бандері та Романові Шухевичу. Він подякував Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській облрадам та їх політичним лідерам за чітко сформульовану позицію щодо резолюції Європарламенту про присвоєння цих звань. "Країна, яка не буде мати своїх героїв, — не буде мати своєї держави", — зазначив він. І додав, що не поділяє обіцянок Януковича до 9 травня ревізувати питання нашої історичної пам’яті. Такий вчинок вважає принизливим, адже питання національних героїв — внутрішнє, "домашнє" питання, яке не вирішують у столиці іншої держави. А на запитання, чому не присвоїв ці звання героїв раніше, В. Ющенко лаконічно відповів: "Це тактичний хід для того, щоб справа виграла. Якби я залишився на другий термін, то зробив би це у перші ж дні".

Ющенко президентські вибори 2010 року назвав демократичними та зауважив, що українці нарешті навчилися цивілізовано передавати владу, без майданів. А ось новообраний Президент повинен розуміти, що його підтримала менша частина нації.

Далі Ющенко розмірковував над варіантами виходу з парламентської кризи.

"Якби Янукович довіряв Тимошенко, сьогодні в парламенті була би коаліція 300 депутатів, — вважає лідер "Нашої України". — Але я бачу, що Янукович не хоче повторювати тієї основної помилки, яку зробив Ющенко". Щодо своєї колишньої соратниці Юлії Тимошенко екс-президент висловився так: "Я не той політик, який говорить, що Тимошенко принесла демократію. Кожна політична сила, яка з нею співпрацювала, зазнала фіаско. Тимошенко — політична вдова".

У той же час Ющенко категорично заявив, що в "Україні ще не народився президент, який прийме указ про другу державну мову".

Відвідини Львова для самого політика були певною мірою симптоматичні. Була помітною достатньо стабільна підтримка лідера "Нашої України" з боку галицької громадськості. А ще саме тут він дізнався, що вчетверте став дідусем.

Джерело: Газета "Галичина"
Обговорити на форумі