друкувати


Ситуація з держбюджетом в Україні може викликати другу хвилю кризи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-13 10:03:16
Ситуація з державним бюджетом може викликати другу хвилю кризу в Україні. Так вважає екс-міністр фінансів, голова правління "Дочернего банка Сбербанка России" Ігор Юшко.

На думку банкіра, маловірогідно, що нову серію кризових явищ у вітчизняній економіці спровокують зовнішні елементи - з Європи або Азії, повідомляє ТСН.

"Не вважаю, що друга хвиля кризи є неминучою. Але, на жаль, вона можлива. І головне питання - не "грецький" чинник або перегріта економіка Китаю, а проблема бюджету України, точніше, бюджетної політики. Бюджетна політика системно впливає на все економічне життя країни. Тому від її якості буде дуже багато що залежати", - відзначив Юшко.

Також банкір додав, що проблемна заборгованість не складає значної загрози для банківської системи: "Банки вже живуть із цією проблемою. Їм вже нікуди діватися". У той же час він підкреслив, що "банківська система далека від формування справедливого рівня резервів".

Нагадаємо, що голова Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан порадив світу готуватися до наступної економічної кризи, не дивлячись на розпочате відновлення світової економіки.

За його словами, через відновлення, що почалося, лідери країн можуть послабити заходи з проведення економічних реформ, зокрема в галузі регулювання і нагляду за фінансовими ринками.

В свою чергу, прем`єр-міністр Греції Георгіос Папандреу заявив, що глибока фінансова криза, яку переживає Греція, може спровокувати нову глобальну фінансову кризу.

Що стосується держбюджету України на 2010 рік, то прем'єр-міністр Микола Азаров доручив міністру фінансів Федору Ярошенку невідкладно розпочати розробку проекту державного бюджету на 2010 рік.

Азаров ще до призначення главою уряду пообіцяв, що новий бюджет буде представлено в Раду не пізніше 11 квітня.

В свою чергу, голова Верховної ради Володимир Литвин вважає, що бюджет буде ухвалений не раніше кінця травня.

"Дай Боже, щоб наприкінці травня було прийнято бюджет", - сказав спікер ВР.

Обговорити на форумі