друкувати


До Кракова по досвід та туристів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-13 09:41:07
Залучити європейський капітал в інвестування територій Івано-Франківської області – основна ціль перебування делегації облдержадміністрації з робочим візитом в Малопольському воєводстві Республіки Польща.

"Основною метою візиту стало вивчення та запозичення досвіту польських колег у економічних та туристичних питаннях, адже Малопольське воєводство за географічним розміщенням та економічно-торгівельними зв`язками дуже схоже з Прикарпаттям, - говорить Тарас Парфан, заступник голови івано-франківської ОДА. – У поляків напрацьовано досвід залучення іноземних інвестицій. Стає прикро від того, що більшість проектів сусіди здійснюють за кошти європейських фондів. Чому ж ми не можемо запозичити цей досвід?

Найбільш розвиненими сферами у сусідів є на сьогоднішній день туризм, сільське господарство, середній та малий бізнес. Гадаю, що одним з найперспективніших моментів співпраці має стати туризм, – продовжує пан Парфан. – Ось уже протягом двох десятиліть у Малопольському воєводстві працює туристична дорадча рада, яка поширює знання зі створення туристичних садиб, їх впорядкування, перспектив розвитку. За статистикою, упродовж минулого року Краків відвідали понад 11 мільйонів туристів, у той час, як івано-франківську область - лише один мільйон".

Аби запозичити досвід у туристичній сфері, у Кракові прикарпатці зустрічалися й з провідними туроператорами, турагентами та представниками готельного бізнесу Польщі. У свою чергу було представлено туристичний потенціал Івано-Франківщини. Наразі обговорено можливість написання спільного проекту щодо відновлення та підтримки в належному стані споруд дерев’яної архітектури, який вже реалізується в Польщі. На Івано-Франківщині буде створено туристичний маршрут "Дерев’яна архітектура Прикарпаття". До цього проекту буде залучено не лише польську строну, а й а словацьку.

Інша новація стосуватиметься ознакування пішохідних туристичних маршрутів, виготовлення великомасштабних туристичних карт та відкриття в області школи підготовки гідів-провідників, яку створять за аналогією польської сторони. Сьогодні в Польщі цей вид підприємництва вже давно ліцензований; він передбачає фаховість за європейським виміром та відповідальність гідів за супровід туристичних груп. Йшлося і про стажування українських студентів в готелях Польщі. Також, було обговорено питання транспортного сполучення між країнами. Область працює над тим, аби відкрити два нових міжнародних маршрути для сполучення з Краковом: автобусний – "Коломия – Краків" та повітряне сполучення "Івано-Франківськ – Краків".

10-12 квітня Прикарпаття візьме участь у туристичному ярмарку "Краківський салон", що стане одним із перших кроків для популяризації туристичної сфери області в Малопольському воєводстві. Одним із головних чинників участі Івано-Франківщини у цьому ярмарку є те, що Краків вперше представить область, як свого партнера. За словами пана Парфана, це безпрецедентний крок польських партнерів, які взяли на себе всі витрати української сторони.

У Кракові прикрапатці мають показати переваги своїх туристичних центрів. "Вони мають спонукати польського туриста до бажання долати такі перешкоди як віза, кордон та інше, чого немає для відпочинку поляків на курортах Австрії чи Італії", - зазначає Тарас Парфан і водночас переконує, що потенційного інвестора бачать в області спочатку як туриста, який повинен приїхати і побачити наш край. А вже потім, можливо, у нього з’явиться бажання інвестувати свої кошти в українські проекти.

Щодо майбутніх планів, то на травень заплановано приїзд польської делегації для зустрічі з українськими фірмами. В червні цього року троє працівників івано-франківської ОДА протягом трьох тижнів стажуватимуться в державних закладах Малопольського воєводства. Розпочнуть спільну діяльність Краківський Папський Католицький університет та Держархів області. А восени 2010 року буде підписано угоду про співробітництво.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі